https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/rozpocet-mzp-se-pristi-rok-zvysi-zhruba-o-sedm-miliard-korun
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Rozpočet MŽP se příští rok zvýší zhruba o sedm miliard korun

2.11.2016 13:28 | PRAHA (ČTK)
Nejvíce peněz, 6,76 miliardy Kč, plánuje MŽP vydat na ochranu klimatu a ovzduší. Patří sem například zlepšování kvality ovzduší v lidských sídlech, Nová zelená úsporám nebo obnovitelné zdroje.
Nejvíce peněz, 6,76 miliardy Kč, plánuje MŽP vydat na ochranu klimatu a ovzduší. Patří sem například zlepšování kvality ovzduší v lidských sídlech, Nová zelená úsporám nebo obnovitelné zdroje.
Rozpočet ministerstva životního prostředí (MŽP) se v příštím roce proti letošku zvýší o zhruba sedm miliard korun. Příjmy budou kolem 16,3 miliardy korun, značnou část budou tvořit peníze z Evropské unie. Výdaje mají dosáhnout téměř 17 miliard korun, řekl dnes na sněmovním výboru pro životní prostředí státní tajemník MŽP Jan Landa.
 

Nejvíce peněz, 6,76 miliardy Kč, plánuje MŽP vydat na ochranu klimatu a ovzduší. Patří sem například zlepšování kvality ovzduší v lidských sídlech, Nová zelená úsporám nebo obnovitelné zdroje. Letos šly do této oblasti zhruba čtyři miliardy Kč. Na ochranu přírody a krajiny připadne 1,6 miliardy, jsou to například příspěvky na hospodaření v lesích národních parků či na soustavu Natura 2000.

Příjmy proti letošku také vzrostou. Na technickou ochranu životního prostředí, jako jsou třeba opatření pro zmírnění dopadů sucha nebo zlepšení kvality vody, plánuje MŽP vydat až 4,74 miliardy Kč. Letos to bylo 1,23 miliardy korun. Na ostatní činnosti v životním prostředí připadnou téměř čtyři miliardy korun, patří sem například újmy za ztížení zemědělského hospodaření.

Platy zaměstnanců se zvednou zhruba o pět procent. Pod MŽP spadá 11 organizací, k největším patří Český hydrometeorologický ústav, Agentura ochrany přírody a krajiny a Česká inspekce životního prostředí.

Dalších 70 milionů korun získalo MŽP podle Landy na boj se suchem, výdaje vzrostou i na mezinárodní organizace, zejména na Evropskou organizaci pro výzkum meteorologickými satelity EUMETSAT. Výdaje nezahrnují závazky ČR vůči pařížské dohodě, Česko je ale připraveno je financovat, řekl Landa na dotaz předsedy výboru Robina Böhnische (ČSSD).

Poslanec Josef Hájek (ANO) podotkl, že při obhajobě rozpočtu chybí ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO). Poukázal na výbor pro obranu, kde dnes jeho stranický kolega Martin Stropnický rozpočet před poslanci obhajoval. Výbor návrh rozpočtu nakonec doporučil Sněmovně ke schválení.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist