https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/rozpocet-prahy-na-pristi-rok-pocita-se-274-miliardy-korun
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Rozpočet Prahy na příští rok počítá se 27,4 miliardy korun

5.9.2001 15:57 | PRAHA (ČIA)
S poklesem zatím o 500 milionů korun počítá rozpočet hlavního města Prahy pro příští rok. "Rozpočet vychází z objemu 27,4 miliardy korun a v oblasti běžných výdajů jsme se v radě dohodli na nárůstu o něco více než 500 milionů korun," řekl dnes novinářům náměstek primátora Jiří Paroubek. V oblasti kapitálových výdajů bude Praha moci zapojit zdroje v rozsahu zhruba 10 miliard korun.
 

Z vlastních zdrojů má hlavní město Praha pro příští rok na investice 4,2 miliardy korun. "Velké investiční akce budeme bez vyjímky hradit z cizích zdrojů. Je to například jihozápadní část vnitřního městského okruhu, výstavby metra a nákup nových vagonů metra," pokračoval Paroubek.

Do rozpočtu Prahy budou také zapojeny dvě miliardy korun z úspor hospodaření v předchozích dvou letech. Z této částky půjde 50 milionů korun na protipovodňové opatření, 450 milionů korun na výstavbu městské infrastruktury a 1,5 miliardy korun je určeno na výstavbu jihozápadního vnitřního městského okruhu. "Zde už ale děláme vyjímku, neboť velké investice nechceme hradit z vlastních zdrojů," konstatoval Paroubek.

Podle Paroubka bude Praha pravděpodobně muset nákup nových vagonů hradit prostřednictvím leasingu. Ve státním rozpočtu nyní chybí položka nákupu nových vagonů metra. "Před dvěma a půl lety se vláda zavázala, že bude na nákup vagonů přispívat 30 procenty," pokračoval. Na jejich nákup v příštím roce bude město potřebovat zhruba 700 milionů korun.

Na obnovu vodohospodářské infrastruktury bude zapojeno více než 600 milionů korun z úvěru Evropské investiční banky (EIB). Celkem 1,4 miliardy korun z první tranše EIB půjde na výstavbu metra. Město by dále mělo ze státního rozpočtu získat 180 milionů korun na investice do školství. Na běžné výdaje ve školství však ještě není dořešeno 120 milionů korun.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist