https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/rozvoj-prazske-zoologicke-zahrady-se-bude-ridit-podle-koncepce
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Rozvoj pražské zoologické zahrady se bude řídit podle koncepce

31.8.2017 02:00 | PRAHA (ČTK)
V minulých letech byl v zoo postaven nový hrošinec a sloninec, čímž byla tato těžko evakuovatelná zvířata přesunuta mimo území, které zatopila velká voda v letech 2002 a 2013. Ze stejného důvodu plánuje vedení zoo přestěhovat pavilon goril. / Foto ZOO Praha.
V minulých letech byl v zoo postaven nový hrošinec a sloninec, čímž byla tato těžko evakuovatelná zvířata přesunuta mimo území, které zatopila velká voda v letech 2002 a 2013. Ze stejného důvodu plánuje vedení zoo přestěhovat pavilon goril. / Foto ZOO Praha.
Rozvoj pražské zoologické zahrady se bude řídit podle koncepce, kterou v úterý schválili radní hlavního města. Dokument má sloužit ke koordinaci investic v zoologické zahradě, ale také jako vize budoucnosti okolí areálu. Generel rozvoje a výstavby Zoo Praha popisuje priority rozvoje ve střednědobém horizontu, tj. pro nejbližších pět let, a v dlouhodobém, který je výhledem do roku 2026 až 2031.
 

"Zoologická zahrada by se chtěla rozvíjet i mimo stávající areál, ale to je věcí příštích jednání. Například bych chtěl v nejbližších měsících koupit se zoo Trojský pivovar a připravit další služby pro návštěvníky," uvedl náměstek primátorky Petr Dolínek (ČSSD).

Vzhledem k tomu, že se generel zabývá i okolím zahrady, byl návrh konzultován s klíčovými aktéry a v podobě, jak jej dnes schválila rada, bude projednán s příslušnými radnicemi. Případné připomínky budou zapracovány do konečné podoby dokumentu.

Koncepce řeší problematiku dopravy do zoo, podporu rozvoje cest pro pěší a cyklisty, kultivaci okolních ploch či návrh protipovodňových opatření. Mezi témata týkající se rozvoje areálu zahrady patří přesuny expozic z důvodu rizika povodní, změny v organizaci parkování, návrhy na nové vstupy, umístění restaurací a obchodů či rozšíření areálu o sousední nevyužívané plochy.

V minulých letech byl v zoo postaven nový hrošinec a sloninec, čímž byla tato těžko evakuovatelná zvířata přesunuta mimo území, které zatopila velká voda v letech 2002 a 2013. Ze stejného důvodu plánuje vedení zoo přestěhovat pavilon goril.

Zoo Praha patří mezi nejnavštěvovanější místa v Praze. Od roku 2005 každý rok návštěvnost překračuje hranici jednoho milionu. V loňském roce do zoo přišlo 1,448.353 lidí, což byl rekord v její 85 let dlouhé historii, ve které ji navštívilo již celkem přes 60 milionů lidí.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist