https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/rozvoj-zeleznice-v-praze-ztezuje-zanedbana-infrastruktura
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Rozvoj železnice v Praze ztěžuje zanedbaná infrastruktura

6.4.2003 12:57 | PRAHA (ČIA)
Omezené možnosti zanedbané železniční infrastruktury a některé rozsáhlé stavební akce, které mohou mít dopad do plynulosti dopravy, jsou zatím hlavní brzdou většího rozvoje městské železnice na území Prahy. Ta by měla navázat na kyvadlové vlaky, které České dráhy (ČD) zavedly během loňských povodní. Podle mluvčího ČD Petra Šťáhlavského mají zájem na městské železnici jak ČD, tak i pražský magistrát.
 

Podle jeho slov se ČD s magistrátem a Regionálním organizátorem pražské integrované dopravy (ROPID) dohodly, že částečně překryjí obnovený provoz linky B metra. Po provedení přepravních průzkumů se zjistilo, že zatímco mezi Smíchovem a Hlavním nádražím je minimální využití kyvadel, u několika spojů z Běchovic do centra byla výtěžnost větší. Proto také mezi Masarykovým nádražím a Běchovicemi stále jezdí vybrané ranní spoje.

Pokud jde o další posílení železniční dopravy na území Prahy, navrhuje se momentálně například prodloužení všech osobních vlaků ze Smíchova na Hlavní nádraží, což by znamenalo zlepšení spojení příměstských částí (Řevnice, Černošice) a Radotína přímo s centrem bez přestupu. "K tomu jsou však nutná ale určitá opatření, neboť na Hlavním nádraží bude z důvodů postupujících stavebních prací na mostech přes Seifertovu ulici omezen počet kolejí," upozornil Šťáhlavský.

Jak dále Šťáhlavský ČIA řekl, do budoucna se počítá s případným využitím nákladních spojek na území Prahy pro osobní železniční dopravu. V tomto směru se provádějí studie tangenciální linky Smíchov - Vršovice - Malešice - Běchovice. "Podmínkou pro úspěšné spuštění jejího provozu je výstavba některých zastávek například v Malešicích a na Vyšehradě, a to alespoň v minimálním rozsahu. Ze strany představitelů města je zájem o projekt včetně finanční spoluúčasti," dodal Šťáhlavský.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist