https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/rozvojova-pomoc-jako-forma-proexportni-politiky
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Rozvojová pomoc jako forma proexportní politiky

7.9.1999 10:00 | PRAHA (EkoList)
"Rozvojovou pomoc, kterou ČR poskytuje jako člen OECD, bychom měli chápat jako svébytnou formu proexportní politiky," řekl dnes ministr životního prostředí Miloš Kužvart (ČSSD) novinářům po svém včerejším návratu z africké Ghany. Zúčastnil se tam neformálního setkání ministrů životního prostředí hospodářsky vyspělých a rozvojových zemí. Setkání proběhlo o víkendu od 3. do 5. září v ghanské Elmině.
 

Podle Kužvarta mohou "ve stopách" expertů, které do rozvojových zemí posílá stát v rámci rozvojové pomoci, jít zástupci soukromých podnikatelských subjektů, které tak mohou podpořit svoji zahraničně obchodní bilanci. Podle doporučení OSN by měly vyspělé státy do fondů rozvojové pomoci přispívat 0,7 % svého hrubého domácího produktu (HDP). OECD doporučuje svým členům příspěvek ve výši pouhých 0,25 %. Česká republika ovšem přispívá pouhými 0,017 % svého HDP. Podle Kužvarta je tento příspěvek nedostatečný. "Vyplývá mi z toho, že by náš příspěvek měl být asi patnáctkrát až dvacetkrát vyšší," řekl dnes ministr.

V rámci české rozvojové pomoci již dnes probíhají programy například v Mongolsku, Jordánsku, Nikaragui či Zambii.


reklama

 
Jakub Kašpar

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist