https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ruske-urady-rozpousteji-velrybi-vezeni
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ruské úřady rozpouštějí "velrybí vězení" Video

25.6.2019 00:20 | MOSKVA (ČTK)
Ruské úřady začaly s osvobozováním skoro stovky nelegálně odchycených kosatek a běluh z "velrybího vězení" na ruském Dálném východě, proti kterému ostře a hlasitě protestovali ochránci životního prostředí.
Ruské úřady začaly s osvobozováním skoro stovky nelegálně odchycených kosatek a běluh z "velrybího vězení" na ruském Dálném východě, proti kterému ostře a hlasitě protestovali ochránci životního prostředí.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Yuri Smityuk / TASS / themoscowtimes.com
Ruské úřady začaly s osvobozováním skoro stovky nelegálně odchycených kosatek a běluh z "velrybího vězení" na ruském Dálném východě, proti kterému ostře a hlasitě protestovali ochránci životního prostředí. Podle místopředsedy ruské vlády Alexeje Gordějeva potrvá asi čtyři měsíce, než budou všichni kytovci na svobodě. Podle doporučení vědců totiž mají být vypuštěni tam, kde byli chyceni.
 

Zpráva o vypouštění kytovců na svobodu zazněla ve státní televizi na začátku vysílání debaty ruského prezidenta Vladimira Putina s občany v přímém přenosu. Aby se nic podobného nemohlo v budoucnu znovu přihodit, vicepremiér Gordějev na kameru ohlásil, že se vláda rozhodla zakázat lov kosatek z kulturních a osvětových důvodů. Napříště už je bude možné lovit pouze z vědeckých důvodů a v zájmu domorodých obyvatel severních končin, a to v nevelkém množství.

Zástupci firem, které se odchytem kosatek a běluh zabývaly kvůli velice výhodnému prodeji do zábavních parků v Číně, podle rozhlasové stanice BFM tvrdí, že od úřadů měli všechna potřebná povolení, žádného pytláctví se tak prý nedopustili. Případ "velrybího vězení" ale vyšetřuje prokuratura.

Právě Putin podle agentury AP nařídil případ "velrybího vězení" vyšetřit a zvířata osvobodit.

Prezident během své televizní show čelil i otázkám, zda toto vysílání řídí tajné služby, zda jej neotravuje pořád být prezidentem a zda je mimozemšťan. Na všechny odpověděl záporně.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist