https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/rusky-novinar-je-ve-vezeni-za-upozorneni-na-potapeni-nuklearniho-odpadu-do-more
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ruský novinář je ve vězení za upozornění na potápění nukleárního odpadu do moře

21.3.2002 10:57 | PRAHA/MOSKVA (EkoList)
V roce 1993 poskytl ruský novinář a ekologický aktivista Gregorij Pasko médiím filmové záběry, které ukazovaly, jak lodě ruské severomořské flotily potápějí náklad s radioaktivním odpadem do Tichého oceánu. Záběry odvysílala ruská a japonská televize. Ruská armáda okamžitě označila toto zveřejnění za ohrožení národní bezpečnosti, které "poškodilo bojovou pohotovost pacifické flotily".
 

Grigorij Pasko. Foto: archiv G. Paska Poprvé byl Pasko za tento přečin odsouzen v roce 1999 ke třem letům vězení, byl ale okamžitě propuštěn, protože si tuto dobu odseděl už ve vazbě. Druhý soudní proces, který začal loni v červenci, skončil 7. ledna 2002 odsouzením Paska ke čtyřem letům vězení. Oficiálně byl Grigorij Pasko odsouzen za porušení dekretu o vojenském tajemství.

Amnesty International a Greenpeace zpřístupnily společně 28. února internetovou stránku, kde lze poslat dopis ruskému prezidentovi Vladimíru Putinovi, vyzývající k okamžitému a bezpodmínečnému propuštění Grigorije Paska. Amnesty International i Greenpeace věří, že odsouzení Grigorije Paska bylo politickou pomstou za to, že v roce 1993 odhalil praxi ruského námořnictva zbavovat se jaderného odpadu jeho potápěním do Tichého oceánu.


reklama

 
Tomáš Kramár

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist