https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/rwandane-behem-obcanske-valky-vybili-vsechny-lvy-nyni-je-do-prirody-vraci
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Rwanďané během občanské války vybili všechny lvy. Nyní je do přírody vrací

14.7.2015 02:00 | PRAHA (Ekolist.cz)
Lev vypuštěný do aklimatizační ohrady. Brzy bude mít volnost 112 000 hektarů.
Lev vypuštěný do aklimatizační ohrady. Brzy bude mít volnost 112 000 hektarů.
Pracovníci správy národního parku Akagera vypustili zpět do volné přírody sedm lvů. Jedná se o repatriaci prvních velkých kočkovitých šelem od roku 1994, kdy byl park v důsledku občanské války v zemi doslova vyjeden. Ambice vedení Akagera tím nekončí, na řadě má teď být návrat nosorožců.
 

Lvi byli přepraveni letecky z Jihoafrické republiky na letiště v Kigali. Transport sedmi veterinářem uspaných zvířat od naložení po vypuštění trval třicet hodin. Přepraveno bylo pět samic a dva samci, kteří mají nyní položit základ nové populaci ve Rwandě. Domovem se jim na první dva týdny stane karanténní výběh, posléze několikahektarová aklimatizační ohrada a nakonec celá plocha 112 000 hektarů národního parku Akagera. Hned po příjezdu byla všechna zvířata vybavena GPS vysílačem.

Lvi, stejně jako většina zvířat ve volné přírodě, vyhynuli ve Rwandě během strašlivé tříleté občanské války, která si vyžádala přes milion obětí. Váleční uprchlíci zvířata lovili kvůli absolutnímu nedostatku jídla, a také proto, aby před šelmami ochránili svůj majetek a stáda. Rwandský veterinář Tony Mudakikwa, který zajišťoval převoz lvů, se prý obával, že se tyto majestátní kočkovité šelmy do Rwandy už nikdy nevrátí. „Doteď mám schované fotky posledních tří lvů, kteří tu byli otráveni,“ říká. Návrat lvů prý není jen úspěchem ochrany přírody, ale celé Rwandy.

Noční vypouštění sedmi lvů
Noční vypouštění sedmi lvů

Otázka návratu lvů byla totiž dlouho řešena na celonárodní úrovni. Zprvu totiž ne všichni obyvatelé vítali blízkost šelem s nadšením. „Jistě, lev může zabít krávu, ale jsou tu ploty, které tomu zabrání,“ říká farmář Phocus Rukundo. „Lidé musí pochopit, že už nemůžou zabíjet lvy. Je to důležité i pro cestovní ruch.“ Právě přislíbené štědřejší rozdělení příjmů z cestovního ruchu (5 % z celoročního obratu) národního parku Akagera přimělo váhavce ke svolení.

Loni do parku zavítalo rekordních 28 000 návštěvníků, a přítomnost lvů může příjmy parku rapidně zvýšit. Akagera nabízí dostatek potravy a prostoru pro tisíce antilop, zeber, buvolců, žiraf a několik slonů a leopardů. „Bez lvů to bylo, jako bych měl ruku jen s třemi prsty,“ říká Eugene Mutangana, vedoucí právního odboru parku. „Když přijdou i nosorožci, bude moje ruka zase celá.“


reklama

 
Radomír Dohnal

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist