https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/rybari-obvinuji-cez-z-uhynu-ryb-na-lipne
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Rybáři obviňují ČEZ z úhynu ryb na Lipně

6.9.2000 09:40 | LIPNO (ČIA)
Proti jednání společnosti ČEZ, kterou viní z usmrcování ryb v turbínách lipenské vodní elektrárny, protestuje Jihočeský územní výbor Českého rybářského svazu . "Každoročně tam tato firma, která technologii provozuje, barbarsky rozseká na kousky 19 tun ryb v hodnotě čtyř milionů korun. Děje se tak kvůli neochotě a nečinnosti ČEZ provést rekonstrukci či údržbu propustí, která není pro ryby bezpečná," uvedli za rybářský svaz jeho jednatel Jan Štěpán a předseda Stanislav Havelka.
 

"Akciovka také odmítá výše zmíněnou škodu na rybách, k nimž mají rybáři hmotněprávní vztah, uhrazovat. Úřady proti usmrcování ryb v turbínách ČEZ od roku 1990 neučinily nic, co by vedlo k odstranění závadného stavu či minimalizaci důsledků," tvrdí představitelé rybářů. Vládní výbor pro evropskou integraci podle nich ohlásil, že dokončil plán pro životní prostředí a předpokládá, že tento dokument bude oficiálně předán v Bruselu. "Barbarství z Lipna a jeho případné prosáknutí do Bruselu může skončit mezinárodní ostudou," dodali rybáři.

"Situace na Lipně nám lhostejná není, i když jde o úhoře nikoliv divoce žijící v přírodě, ale o uměle chovaného rybáři. Že jsme zákon neporušili, potvrzuje koneckonců zamítnutí třísettisícové pokuty, kterou nám původně uložila Česká inspekce životního prostředí. Také jsme si nechali vypracovat studii o možnosti umístění rybích zábran pod přehradou. Nebudeme to však my, kteří při její možné realizaci v praxi poneseme největší břemeno financování, neboť se tak bude řešit podnikatelský záměr rybářů," vyjádřil se k tomu mluvčí ČEZ Ladislav Kříž.

Podle ředitele akciové společnosti Povodí Vltavy Františka Hladíka je rozhodující tzv. vodní zákon. "U starších staveb, vybudovaných před jeho platností, platí opravy, či rekonstrukce ten, kdo o ně žádá. To se týká právě Lipna. A instalace záchytného zařízení by byla asi velmi složitá a nákladná záležitost," upřesnil Hladík problematiku investic.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist