https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/rybarum-starajici-se-o-mrtvou-becvu-prispeje-stat-7-5-miliony-korun
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Rybářům starajícím se o mrtvou Bečvu přispěje stát 7,5 miliony korun

2.11.2020 18:46 | PRAHA (ČTK)
Podle odborníků kyanid poškodil celý vodní biotop a podmínky pro všechny na vodu vázané organismy na zhruba 40 kilometrech toku. Do kafilerie odvezli rybáři přes 40 tun ryb.
Podle odborníků kyanid poškodil celý vodní biotop a podmínky pro všechny na vodu vázané organismy na zhruba 40 kilometrech toku. Do kafilerie odvezli rybáři přes 40 tun ryb.
Jako kompenzaci budou moci rybáři starající se o vodní život v řece Bečvě, kterou nedávno v důsledku úniku kyanidu postihla ekologická katastrofa, získat v následujících deseti letech 7,5 milionu korun. Dnes to vzala na vědomí vláda, informovalo ministerstvo zemědělství. Více než milion Kč pak odpustí stát na nájmech.
 

Kyanid unikl do Bečvy 20. září. Ekologická havárie postihla řeku pod Valašským Meziříčím až po Přerov. Podle odborníků kyanid poškodil celý vodní biotop a podmínky pro všechny na vodu vázané organismy na zhruba 40 kilometrech toku. Do kafilerie odvezli rybáři přes 40 tun ryb.

Peníze bude možné čerpat od příštího roku z dotačního programu pro podporu mimoprodukčních funkcí rybářských revírů. Každý rok budou moci rybáři získat 750 000 Kč po dalších deset let.

Státní podnik Povodí Moravy pak rybářům poskytne pět malých nádrží pro odchov ryb k zarybnění postižených revírů, podniky Povodí Moravy a Lesy ČR počítají s odpuštěním nájmů za malé vodní nádrže po dobu tří let. Pokud se nepovede dostatečně Bečvu zarybnit, může dojít k prodloužení odpuštění nájmů na pět let. "Jen hodnota nájmů, které nám odpustí státní organizace, činí přes milion korun. Současná situace je vážná, vítáme proto každou pomoc, která přispěje k nápravě," uvedl předseda Českého rybářského svazu Karel Mach.

V současnosti se okolnosti neštěstí stále vyšetřují. Ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) nedlouho po havárii vyjádřil víru, že zdroj znečištění bude znám během hodin. Nedávno orgány činné v trestním řízení vyzval k urychlenému vyšetření věci. "Ve věci je vedeno trestní řízení dozorované státním zástupcem a žádná veřejná vyjádření ani výzvy nemohou tento proces urychlit," reagovala na konci října policie. Místní se kvůli pěně na hladině nedávno obávali další otravy, nakonec se ve vzorcích vody prokázalo zvýšené množství niklu.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist