https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/rybnik-dolejsak-na-prazskem-zlicine-prosel-revitalizaci
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Rybník Dolejšák na pražském Zličíně prošel revitalizací

3.11.2020 12:29 | PRAHA (Ekolist.cz)
Zličínský rybník Dolejšák prošel revitalizací - stav před a po ní.
Zličínský rybník Dolejšák prošel revitalizací - stav před a po ní.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | praha.eu
V rámci dlouhodobého projektu prošla revitalizací další vodní plocha na území hlavního města. Rybník Dolejšák na Zličíně. Ten teprve v loňském roce Praha koupila od soukromé společnosti. Byl převzat vypuštěný, na jeho dně se nacházela půlmetrová vrstva bahna a bylo také poškozeno vypouštěcí zařízení.
 

„Obnova a revitalizace pražských vodních ploch je v souladu s naším klimatickým závazkem. Vodní plochy nám pomáhají zadržovat vodu v krajině, ochlazují mikroklima a pomáhají vytvářet biotopy pro rostliny a živočichy,“ připomněl náměstek primátora a radní pro oblast životního prostředí Petr Hlubuček.

Kromě zličínského rybníka byla v tomto roce také odbahněna retenční nádrž Asuán ve Stodůlkách a Hornomlýnský rybník v Kunraticích. „Tam ještě probíhá oprava stavidla,“ dodal Hlubuček.

V rámci celkové revitalizace bylo odvezeno více než 1 000 m3 bahna. Během následného úklidu břehů a okolí bylo odklizeno několik kontejnerů odpadu. Opraveno bylo také stavidla a bezpečnostní přeliv a z hráze byly odstraněny původní panely. Pro snadnější přístup k vodě bylo nově vybudováno široké kamenné schodiště. Také na hrázi rybníka se teď dá pohodlně procházet, a to po mlatové cestě. Nyní jsou v okolí rybníka ještě vysazovány další dřeviny a na hrázi vzniká dubová alej s dřevěnými lavičkami, uvedl magistrát.

Všechny práce v hodnotě 5,5 milionů korun připravoval a zajišťoval odbor ochrany prostředí pražského magistrátu, akce byla financována z rozpočtu hlavního města Prahy.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist