https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/rybnik-u-zamku-v-blansku-se-po-upravach-uz-napousti
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Rybník u zámku v Blansku se po úpravách už napouští Video

16.4.2020 00:11 | BLANSKO (ČTK)
Rybník v parku u zámku v Blansku se po úpravách už napouští. Prošel odbahněním, vyztužením břehů, opravený je i ostrůvek uprostřed. Rybník byl vypuštěný od loňského podzimu, práce na něm začaly ve druhé polovině ledna. Nyní je vyčištěný, upravený a od pondělí do něj znovu přitéká Pálavský potok.
Rybník v parku u zámku v Blansku se po úpravách už napouští. Prošel odbahněním, vyztužením břehů, opravený je i ostrůvek uprostřed. Rybník byl vypuštěný od loňského podzimu, práce na něm začaly ve druhé polovině ledna. Nyní je vyčištěný, upravený a od pondělí do něj znovu přitéká Pálavský potok.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Rybník v parku u zámku v Blansku se po úpravách už napouští. Prošel odbahněním, vyztužením břehů, opravený je i ostrůvek uprostřed. Na webu Blanska to uvedla mluvčí radnice Pavla Komárková. Rybník byl vypuštěný od loňského podzimu, práce na něm začaly ve druhé polovině ledna. Nyní je vyčištěný, upravený a od minulého pondělí do něj znovu přitéká Pálavský potok.
 

"Zámecký rybníček je vyhledávaným místem, myslím, že jeho revitalizaci veřejnost ocení, i s ohledem na to, že se rybníček vrátil do podoby, jakou historicky míval," uvedl starosta Blanska Jiří Crha (ODS).

Oprava zahrnovala stabilizaci břehové linie rybníku i břehové linie ostrůvku uprostřed rybníku. Stavební firma také odtěžila sedimenty, které částečně opět využila k doplnění ostrůvku, ten byl ze značné části rozplavený. Nové je i výpustní zařízení, takzvaný požerák, který už nebyl funkční. Díky tomu se i zvýší objem vody, kterou rybník pojme.

"Požerák byl v takovém stavu, že bez neustálého přítoku vody by rybník v průběhu 48 hodin vytekl. Před revitalizací byla v rybníčku hloubka asi 60 až 80 centimetrů podle profilu dna, nyní je to 160 centimetrů. V rybníku bude díky tomu větší objem vody, nebude se tolik prohřívat a budou lepší podmínky pro lokální biotop," uvedl vedoucí odboru komunální údržby Martin Sklář, který měl revitalizaci na starosti.

Vzácné poklady v podobě historických nálezů rybníček nevydal. Dělníci v nánosech bahna objevili jen odpadky. Také odhozené pneumatiky, odpadkové koše, nákupní vozík nebo dětský kočárek.

Práce kolem rybníku však ještě nekončí. V plánu jsou úpravy celého prostranství, včetně chodníků a zeleně. Výsledkem by měla být nová odpočinková zóna zakomponovaná právě do travnatých ploch kolem nádrže.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist