https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/rybnikari-mohou-zacit-zadat-o-dotace-na-rekonstrukci-nebo-odbahneni-rybniku
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Rybníkáři mohou začít žádat o dotace na rekonstrukci nebo odbahnění rybníků

16.9.2024 09:32 | OLOMOUC (ČTK)
Rybníkáři mohou ode dneška žádat o dotace na stavbu, rekonstrukci nebo odbahnění rybníků a vodních nádrží. Ministerstvo zemědělství mezi ně rozdělí 130 milionů korun. Cílem podpory je zadržení vody v krajině, posílení protipovodňových funkcí rybníků a zvýšení bezpečnosti.
 
Mezi lety 2016 až 2024 poskytlo MZe na podporu rybníků a vodních nádrží postupně ve čtyřech výzvách přes miliardu korun na celkem 103 rybníků. Žádosti o dotace bude ministerstvo přijímat prostřednictvím jednotného dotačního portálu do 31. října letošního roku.

Peníze na výstavbu nových, obnovu zaniklých či rekonstrukci stávajících rybníků poskytne ministerstvo na rybníky větší než dva hektary. O podporu na odbahnění značně zanesených rybníků mohou žádat rybníkáři s rybníkem o výměře dva až 30 hektarů.

Podle ministerstva všechny vystavěné rybníky pomáhají zadržet vodu v krajině a mají důležitý vliv také při povodních. Každý z nich je navíc významným krajinný prvkem, který pomáhá udržovat lokální mikroklima, stabilní hladinu podzemních vod a vytváří biotop s rozmanitými živočišnými i rostlinnými druhy, uvedl úřad.

V Česku se v současné době nachází přibližně 24 000 rybníků a vodních nádrží o celkové ploše kolem 52 000 hektarů, vyplývá z takzvané Modré zprávy o stavu vodního hospodářství.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist