https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ryby-vystavene-znecisteni-ropou-delaji-nebezpecna-rozhodnuti
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ryby vystavené znečištění ropou dělají nebezpečná rozhodnutí

19.7.2017 04:00 (ČTK)
Vědci přirovnali chování ropě vystavených ryb ke stavu opilosti, kdy ryby dělají nesprávná rozhodnutí - například plavou na otevřené moře, mají problém najít si vhodné životní prostředí a pomalu reagují na ohrožení predátorem. / ilustrační foto
Vědci přirovnali chování ropě vystavených ryb ke stavu opilosti, kdy ryby dělají nesprávná rozhodnutí - například plavou na otevřené moře, mají problém najít si vhodné životní prostředí a pomalu reagují na ohrožení predátorem. / ilustrační foto
Už velmi malé množství ropy v moři dokáže negativně ovlivnit chování korálových rybek a ohrozit tak jejich přežití. Zjistila to nová vědecká studie, o níž dnes informoval zpravodajský server BBC News.
 

Vědci přirovnali chování ropě vystavených ryb ke stavu opilosti, kdy ryby dělají nesprávná rozhodnutí - například plavou na otevřené moře, mají problém najít si vhodné životní prostředí a pomalu reagují na ohrožení predátorem.

Znečištění vody narušuje jejich schopnost přežít v klíčových prostředích, jako je Velký bariérový útes. Mezinárodní tým vědců zkoumal reakce šesti druhů ryb vystavených během prvních tří týdnů života ropě. Už ekvivalent pouhých několika kapek ropy v bazénu olympijských rozměrů "dramaticky změnil" jejich chování.

"Naše rybky vystavené ropě nedělaly dobrá rozhodnutí," řekla BBC spoluautorka studie, doktorka Jodie Rummerová z Univerzity Jamese Cooka. "Snažily se usadit na otevřeném moři nebo hromadě mrtvých korálů. Při simulovaném útoku predátora byly rybky pomalé a neuhýbaly správným směrem. Odlehčeným způsobem by se to dalo přirovnat ke stavu, kdy je člověk opilý - pak také dělá špatná rozhodnutí," dodala.

Podobná změna rybího chování může ohrozit jejich populaci i celkové zdraví korálových systémů. Zatímco člověk může postupem času do jisté míry zvýšit svou odolnost vůči konzumaci alkoholu, rybí organismus si na účinky ropy nezvyká. "Naopak, s průběhem času se následky jen zhoršují," uvedla Rummerová.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist