https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/rypousi-obvykle-spi-jen-dve-hodiny-denne-odhalil-vyzkum
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Rypouši obvykle spí jen dvě hodiny denně, odhalil výzkum

29.4.2023 01:51 (ČTK)
Zdá se, že rypouši podřimující na pláži si užívají dokonalého odpočinku. Průlomový výzkum však odhalil, že tito mořští savci po většinu svého života spí jen dvě hodiny denně, které nasbírají díky sérii krátkých zdřímnutí během hlubokých ponorů, aby se vyhnuli predátorům. O studii napsal list The Guardian.
 

Během měsíců, které tráví na moři, konkurují rypouši, co se týká nejkratšího spánku mezi všemi savci, jen slonům africkým. Vědci zjistili, že spí v desetiminutových intervalech během hlubokých, třicetiminutových ponorů. Často se při snění spirálovitě stáčejí dolů a občas si lehnou na mořské dno, aby si zdřímli.

"Jednou z ústředních otázek týkajících se rypoušů bylo po léta to, kdy spí," řekl mořský ekolog Daniel Costa z Kalifornské univerzity v Santa Cruz, hlavní autor studie. "Domnívali jsme se, že musí spát během tzv. unášivých ponorů, kdy přestanou plavat a pomalu se potápějí, ale ve skutečnosti jsme to nevěděli," dodal.

Costova laboratoř sleduje rypouše v rezervaci Aňo Nuevo již více než 25 let a pomocí stále dokonalejších sledovacích zařízení sleduje jejich pohyb a chování při potápění během potravních migrací, kdy se vydávají do severní části Tichého oceánu až na osm měsíců.

"Nyní jsme konečně schopni říci, že během těchto ponorů určitě spí, a také jsme zjistili, že ve srovnání s jinými savci celkově nespí příliš dlouho," dodal Costa.

Vědci se domnívají, že spánek při potápění umožňuje rypoušům vyhnout se predátorům. Nejzranitelnější vůči žralokům či kosatkám jsou na hladině oceánu, takže tam tráví jen několik minut, aby se mezi ponory nadechli.

V nejnovější studii vědci vybavili 13 mladých rypouších samic neoprenovou čepicí, která na jejich hlavě upevnila senzory, jež spolehlivě zaznamenávaly mozkové vlny. Ke sledování pohybu savců výzkumníci použili také časové záznamníky, akcelerometry a další přístroje.

Záznamy pořízené rypouši během více než 100 ponorů ukázaly, že tito mořští savci při klesání přešli do hlubokého spánku, přičemž se dál kontrolovaně potápěli směrem dolů, a poté do spánkové fáze REM, v níž přicházejí sny, a rypouši se při ní otočí hlavou a snášejí se ve "spánkové spirále".

V hloubkách, ve kterých k tomu dochází, mají rypouši obvykle negativní vztlak a pokračují v pasivním pádu v jakési vývrtce podobně jako padající list. V mělčích vodách nad kontinentálním šelfem rypouši někdy spí, zatímco odpočívají na mořském dně.

Tým nyní plánuje použít podobné metody ke studiu mozkové aktivity u dalších druhů, jako jsou tuleni či lachtani, ale také potápěčů, kteří se potápějí bez přístrojů.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist