https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ryzovna-chce-vetsi-ochranu-v-chko-bozi-dar-zada-o-odlozeni-vyhlaseni-chko
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ryžovna chce větší ochranu v CHKO Krušné hory, Boží Dar žádá o odložení vyhlášení CHKO

27.8.2024 11:42 (ČTK)
Krušné hory - Božídarský Špičák
Krušné hory - Božídarský Špičák
Spolek Ryžovna, který zastupuje část obyvatel osady Ryžovna u Božího Daru na Karlovarsku, žádá o zvýšení ochrany v rámci připravovaného vyhlášení chráněné krajinné oblasti (CHKO) Krušné hory. Naopak zastupitelé města Boží Dar se na pondělním jednání usnesli, že vyzvou ministerstvo životního prostředí k pozastavení procesu a k dalším jednáním, řekl ČTK místostarosta Božího Daru Jaroslav Formáček (nez.). Boží Dar ve svých plánech počítá s Ryžovnou jako s místem pro další rozvoj města.
 
"Dle návrhu je z CHKO Krušné hory vyjmuta část Ryžovny, cca dle měřítka lokalita 500 krát 500 metrů, a zařazena do čtvrté, nejnižší zóny ochrany. Jedná se o jednu z nejvzácnějších lokalit ve středních Krušných horách, pokud se týká ochrany přírody a kulturního dědictví. Toto je pro náš spolek Ryžovna naprosto nepochopitelné a nepřijatelné," uvedl v prohlášení spolek. Ten dlouhodobě bojuje proti záměru města na vznik satelitní osady v oblasti Ryžovna. Obává se, že místo deklarovaných trvale bydlících chatařů zde vzniknou další nájemní domy ve stylu rekreačních apartmánů.

Zatímco Ryžovna chce vyšší ochranu, město Boží Dar vyzvalo ministerstvo životního prostředí k zastavení procesu vyhlašování CHKO a k novému jednání. Podle místostarosty Formáčka to neznamená, že by Boží Dar byl zcela proti zamýšlené CHKO, ale chce o podmínkách dál jednat.

"V usnesení jsme požádali ministerstvo o dodání další podkladů pro naše rozhodnutí. Předešlá jednání nebyla dostatečná. Netýká se to jenom Ryžovny, ale třeba i našich lesů, kde bychom ztratili možnost hospodaření podle našich lesních plánů," uvedl Formáček.

Na Ryžovně územní plány města počítaly až zhruba s 80 novými domy, nyní se odhady možné výstavby pohybují okolo 40 domů. Podle Formáčka jde ale o dlouhodobý plán. "Určitě se netýká současného zastupitelstva, ani příštího. Jde spíše o horizont deseti, 20 nebo 30 let. Chceme ale, aby v budoucnu zastupitelé tuto možnost pořád měli," řekl ČTK Formáček.

Boží Dar ministerstvu vytýká to, že proces vyhlášení uspěchalo a město Boží Dar obešlo. Podle Formáčka se zástupci města účastnili prvních jednání, posléze ale ministerstvo změnilo přístup a jednalo s obcemi zvlášť a na jednání, kde se dohodly podmínky návrhu na vyhlášení, Boží Dar pozván nebyl. Obce v okolí naopak získaly od ochranářů ústupky, které jim umožní další rozvoj, tvrdí představitelé Boží Daru.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist