https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/s-batuzky-letos-poleti-do-afriky-i-bili-capi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

S batůžky letos poletí do Afriky i bílí čápi

14.8.2000 16:05 | PRAHA (ČIA)
V šestém roce existence doznává projekt "Africká odysea" podstatnou změnu. Kromě dvou čápů černých dostala satelitní a pozemní vysílače i dvě mláďata čápů bílých. První z mláďat bylo na hnízdě v areálu královédvorské zoologické zahrady označeno v pátek, druhé dnes odpoledne. Zatím není známo jejich pohlaví a nemohla být tedy pojmenována. ČIA to dnes sdělila Magdaléna Pilná z Českého rozhlasu.
 

Na rozdíl od dosud sledovaných čápů černých absolvují bílí čápi podstatně delší cesty. "Často doletí až na jih Afriky," uvedl vedoucí projektu Africká odysea Miroslav Bobek.

Němečtí, belgičtí a izraelští výzkumníci již jejich cesty za pomoci satelitní telemetrie mapovali. Africká odysea tudíž nesehraje průkopnickou roli jako v případě čápů černých, získané poznatky budou nicméně vítaným doplňkem výzkumů realizovaných v zahraničí.

Na sledování dvou čápů bílých se spolu s Českým rozhlasem podílí Zoologická zahrada Dvůr Králové nad Labem - Český rozhlas poskytl potřebnou techniku, zoo zajišťuje prostředky na vlastní satelitní sledování.

Po odletu čápů bude pravidelné zpravodajství o průběhu jejich dalekých cest opět přinášet Český rozhlas 2 - Praha v pořadech Meteor a Dobré jitro. Let čápů bude možné sledovat také na internetových stránkách Českého rozhlasu (http://www.rozhlas.cz/odysea).


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist