https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/s-koncem-roku-zanika-vojensky-ujezd-brdy-a-vznikne-nova-chranena-oblast
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

S koncem roku zaniká vojenský újezd Brdy a vznikne nová chráněná oblast

26.12.2015 02:00 | PRAHA (ČTK)
Armáda už brdský vojenský újezd nepotřebuje. Ministerstvo obrany tvrdí, že v souvislosti s poklesem počtu vojáků ztratil smysl. Při projednávání příslušného zákona se ale ozývaly i kritické hlasy, odpůrci argumentovali zejména bezpečnostními zájmy Česka.
Armáda už brdský vojenský újezd nepotřebuje. Ministerstvo obrany tvrdí, že v souvislosti s poklesem počtu vojáků ztratil smysl. Při projednávání příslušného zákona se ale ozývaly i kritické hlasy, odpůrci argumentovali zejména bezpečnostními zájmy Česka.
Foto | Zdeňka Vítková / Ekolist.cz
Vojenský újezd Brdy ve Středočeském a v Plzeňském kraji s koncem prosince zanikne. Armádní prostor nahradí chráněná krajinná oblast, jež bude, byť zatím jen zčásti, přístupná veřejnosti včetně turistů. K lednu se navíc zmenší i čtveřice dalších újezdů, a to Boletice, Březina, Hradiště a Libavá.
 

Brdské pohoří, které se podobá Šumavě, leží vesměs uprostřed hustě zalidněných středních Čech. Posledních skoro sto let jej kromě vojáků a lesníků ovšem navštívilo jen málo lidí. Na jeho okrajích se zvedají tři významné vrchy - Plešivec s mnoha nálezy bronzových pokladů, Žďár nad ložisky železných rud a zlatonosný Třemšín.

Projekt brdské střelnice byl schválen v roce 1926. Nynější vojenský újezd má rozlohu zhruba 260 kilometrů čtvrtečních. Od začátku roku by se mělo otevřít pěším a cykloturistům až 30 procent prostoru. Veškeré plochy, kde už nebude působit armáda, budou zpřístupněny do konce roku 2017, kdy skončí pyrotechnický průzkum území.

V cílovém stavu bude v rušením újezdu označeno zhruba 450 kilometrů cyklotras a desítky kilometrů tras pro pěší. Na celém území Brd bude po vyhlášení chráněné krajinné oblasti snížena rychlost na 50 kilometrů v hodině. V Brdech zůstane jen posádkové cvičiště 13. dělostřeleckého pluku Jince s rozlohou asi 560 hektarů.

Armáda už brdský vojenský újezd nepotřebuje. Ministerstvo obrany tvrdí, že v souvislosti s poklesem počtu vojáků ztratil smysl. Při projednávání příslušného zákona se ale ozývaly i kritické hlasy, odpůrci argumentovali zejména bezpečnostními zájmy Česka. Spor vedly taky Středočeský a Plzeňský kraj. Zatímco Plzeňský zrušení újezdu podporoval, Středočeský se stavěl proti.

V souvislosti se změnou hranic újezdů Boletice, Hradiště a Libavá vznikne šestice nových obcí. V případě Boletic to bude Polná na Šumavě, v případě Hradiště obce Bražec a Doupovské Hradiště a v případě Libavé to budou Město Libavá, Kozlov a Luboměř pod Strážnou.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist