https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/s-lesnimi-pozary-dal-bojuji-stovky-hasicu-u-aten-ci-v-jihoitalske-kalabrii
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

S lesními požáry dál bojují stovky hasičů u Atén či v jihoitalské Kalábrii

20.8.2021 12:50 | ŘÍM/ATÉNY/PAŘÍŽ (ČTK)
Hašení požáru helikoptérou v Řecku.
Hašení požáru helikoptérou v Řecku.
Přes čtyři stovky hasičů už čtvrtým dnem bojují severozápadně od řecké metropole Atén s velkým lesním požárem, který zničil několik tisíc hektarů lesa i několik domů. Informoval o tom deník Kathimerini. Lesní požáry se stále nedaří uhasit ani v jihoitalské Kalábrii, kde při nich od začátku srpna zemřelo pět lidí. Naopak v centrálním Španělsku v provincii Ávila se po čtyřech dnech podařilo dostat pod kontrolu nejhorší letošní lesní požár v zemi, který zničil na 22 000 hektarů, uvedla agentura EFE. Opětovné rozšíření požáru hrozí nedaleko francouzského Saint-Tropez, kde v souvislosti s ním zemřeli dva lidé.
 

Požár lesa asi 60 kilometrů severozápadně od Atén spálil tisíce hektarů porostu, evakuováno bylo několik obcí. Několik domů nacházejících se v lese shořelo. Uhasit se ho snaží téměř tři stovky řeckých hasičů a 140 jejich kolegů z Polska s pomocí pěti letadel a pěti vrtulníků. Techniku poskytla i řecká armáda. Práci jim komplikuje silný vítr.

V Řecku od konce července shořelo přes 100 000 hektarů lesa, z toho více než polovina na ostrově Euboia. Kritická byla situace také na Peloponéském poloostrově, kde řeckým hasičům pomáhali i kolegové z České republiky. Kvůli vlně požárů, které se rychle šířily vinou nebývale vysokých teplot a silného větru, pomáhaly Řecku více než dvě desítky zemí, řada z nich poslala hasiče, některé hasicí letadla či vrtulníky. Většina ze zahraničních týmů už se díky zlepšení situace vrátila domů.

Od konce července hořely lesy také na jihu Itálie, zejména na Sicílii, Sardinii a v Kalábrii, s ohněm ale bojovali hasiči minulý týden i nedaleko Říma. Práci jim ztěžoval silný vítr a velmi vysoké teploty, které způsobila tlaková výše nazvaná Lucifer, jež přinesla teplý vzduch z Afriky i na jih Španělska. V obou těchto zemích přesahovaly minulý týden mnohde na jihu teploty 40 stupňů Celsia a blížily se rekordům. Na Sicílii naměřili 11. srpna 48,8 stupně Celsia, což by byla nejvyšší teplota naměřená v Evropě, rekord ale ještě ověřují příslušné úřady.

Lesy hořely tento měsíc i na jihu Portugalska a ve Španělsku. Po čtyřech dnech se podařilo nyní dostat pod kontrolu největší letošní lesní požár ve Španělsku, s nímž bojovali hasiči v provincii Ávila a který sežehl přes 22 000 hektarů. Dnes ráno místní úřady oznámily, že oheň se podařilo stabilizovat a že se z místa stahuje armáda, která s ním pomáhala bojovat.

Šířit se dnes ráno přestal i lesní požár na jihu Francie nedaleko letoviska Saint-Tropez, který si vyžádal dvě oběti a který zničil tisíce hektarů porostu. Vítr ale odpoledne zesílil, takže práci hasičům opět zkomplikoval, uvedla agentura AFP s odvoláním na šéfa místních hasičů.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist