https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/s-likvidaci-kurovce-v-hradeckem-kraji-pomuzou-dobrovolni-hasici
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

S likvidací kůrovce v hradeckém kraji pomůžou dobrovolní hasiči

20.4.2020 00:22 | HRADEC KRÁLOVÉ (ČTK)
Již loni kraj zavedl dotační program na asanaci kůrovcového dřeva a výstavbu oplocenek u nových výsadeb pro majitele lesů o výměře do 50 hektarů. / Ilustrační foto
Již loni kraj zavedl dotační program na asanaci kůrovcového dřeva a výstavbu oplocenek u nových výsadeb pro majitele lesů o výměře do 50 hektarů. / Ilustrační foto
Foto | Martin Mach Ondřej / Ekolist.cz
S likvidací kůrovcové kalamity a sázením stromků pomohou v Královéhradeckém kraji dobrovolní hasiči. Královéhradecký kraj pro ně vypsal nový dotační program se dvěma miliony korun. Žádosti o dotaci sbory dobrovolných hasičů nebo obce, které jednotky požární ochrany zřizují, budou moci podávat do konce letošního října.
 

"Neočekáváme, že se všichni zapojí do kácení stromů, ale nechtěli jsme tuto možnost úplně vyloučit. Věřím, že výsadba nových stromů bude hlavním účelem dotačního programu, a že zároveň poslouží při výchově hasičské mládeže," uvedl hejtman Jiří Štěpán (ČSSD).

Výše podpory se bude pohybovat od 3000 korun do 100.000 korun a je stanovena na 150 korun za metr krychlový vytěženého dřeva a na tři koruny za jednu vysazenou sazenici.

Starosta krajského Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska Jiří Orsák očekává, že do lesa půjde pracovat řada hasičských sborů, zejména těch, které pracují s mládeží. Těžbu dělanou hasiči označil za trochu problematickou. "Do těžby se mohou zapojit pouze ti členové, kteří mají oprávnění na práci s motorovou pilou při kácení," řekl.

Již loni kraj zavedl dotační program na asanaci kůrovcového dřeva a výstavbu oplocenek u nových výsadeb pro majitele lesů o výměře do 50 hektarů. Z desetimilionové krajské dotace loni majitelé lesů vyčerpali přes šest milionů korun. Letos má kraj v programu k rozdělení opět deset milionů korun. Hejtmanství chce dotacemi vlastníky lesů motivovat ke včasnému pokácení kůrovcového dříví ještě "za zelena" se škůdcem ve dřevě. Když už kůrovec vyletí a strom uschne, tak na dotaci není nárok.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist