https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/s-obnovou-lesu-po-kalamitach-pomohou-v-ujezdech-i-vojaci
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

S obnovou lesů po kalamitách pomohou v újezdech i vojáci

1.9.2020 12:05 | PRAHA (ČTK)
Vojenské lesy a statky iniciativu armády vítají s tím, že nasazení vojáků bude pro ně mít i další přínosy, než je úspora nákladů na zalesnění.
Vojenské lesy a statky iniciativu armády vítají s tím, že nasazení vojáků bude pro ně mít i další přínosy, než je úspora nákladů na zalesnění.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | vls.cz
S obnovou lesů po kůrovci, suchu a bořivých větrech ve všech čtyřech vojenských újezdech pomohou na podzim vojáci. Dohodli se na tom náčelník generálního štábu Armády České republiky (AČR) Aleš Opata a ředitel Vojenských lesů a statků ČR (VLS) Petr Král. Armáda se tak zapojí do probíhající přeměny druhové skladby lesů ve vojenských lokalitách z převažujících smrkových na druhově pestré lesy, které by měly lépe odolávat klimatickým změnám a zvýšit biodiverzitu těchto území.
 

"Výsadba a obnova lesa nebude prováděna na úkor výcviku. Pomoc lesníkům VLS bude realizována na principu dobrovolnosti," uvedl velitel pozemních sil AČR Ladislav Jung.

Sázení odstartují v sobotu 5. září ve vojenském újezdu Libavá na Olomoucku příslušníci 153. ženijního praporu s kolegy ze 73. tankového praporu, třetí říjnový víkend se pak do obnovy lesů ve VÚ Hradiště v Doupovských horách na Karlovarsku zapojí 13. dělostřelecký pluk. V Boleticích na Šumavě pak lesníkům Vojenských lesů pomohou s výsadbou a přípravou holin na zalesnění v sobotu 7. listopadu společně s Jaselským dělostřeleckým plukem také příslušníci 43. mechanizovaný prapor ze 4. brigády rychlého nasazení. Ve stejný den se do obnovy lesů zapojí ve výcvikovém prostoru Březina na Vyškovsku také výsadkáři ze 43. praporu z Chrudimi.

Vojenské újezdy nejsou podle Opaty jen prostorem pro výcvik armády. "Díky tomu, že se jim po desetiletí vyhýbal intenzivní civilizační rozvoj, jsou také domovem celé řady vzácných živočišných i rostlinných druhů - lokalitami, které patří k nejvzácnějším přírodním celkům. Armáda si to uvědomuje a chce tímto krokem převzít spoluzodpovědnost za obnovu vzácné symbiózy vojska a přírody, kterou narušily v posledních letech klimatické změny," uvedl Opata.

Vojenské lesy a statky iniciativu armády vítají s tím, že nasazení vojáků bude pro ně mít i další přínosy, než je úspora nákladů na zalesnění, které v posledních letech kvůli kalamitě ročně stoupají do stomilionových částek. "Díky jejich práci jde o fyzicky zdatné brigádníky, které můžeme využít k obnově lesních porostů v komplikovanějších podmínkách, kde například není možné nasadit strojovou techniku," podotkl ředitel VLS Král.

Státní Vojenské lesy a statky spravují zhruba 126 000 hektarů lesních pozemků, hospodaří převážně v armádních výcvikových prostorech, ale také na 6000 hektarech zemědělské půdy. Stát se již několik let potýká s kůrovcovou kalamitou. Druhová přeměna lesů u VLS postupně probíhá 25 let, v posledních letech však v daleko větším rozsahu. V roce 2018 vojenské lesy vysadily 20 milionů sazenic dřevin, v loňském roce pak rekordních 23 milionů. Letos s pomocí vojáků pak plánují lesníci VLS zalesnit bezmála 2000 hektarů 12,5 miliony stromků.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist