https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/s-vydavanim-sumavskych-lesu-obcim-jsou-stale-problemy
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

S vydáváním šumavských lesů obcím jsou stále problémy

6.12.2000 09:30 | VIMPERK (ČIA)
Proces navracení historického majetku, zejména lesů, obcím na území Národního parku Šumava může podle názoru legislativní rady vlády pokračovat, což zatím správa parku nečiní. "Čekáme na pokyn ministerstva životního prostředí, které je naším zřizovatelem," informoval mluvčí šumavského parku Zdeněk Kantořík.
 

Podle něj by pravděpodobně nejčistším právním řešením bylo rozhodnutí soudu, protože jde o sporný případ, který se týká velkých majetků. Jinak by jejich převod mohl být v budoucnu zpochybněn. "Z těchto důvodů nevylučujeme ani podání určovací žaloby," dodal Kantořík.

Novelu zákona, která v letošním dubnu vydávání lesů obcím umožnila, posuzovala legislativní rada vlády z iniciativy vicepremiéra Pavla Rychetského, který svým právním rozborem zpochybnil určité pasáže poslanci v letošním roce přijaté novely zákona o přechodu majetku ČR do vlastnictví obcí, které mohou být v rozporu se zákonem o ochraně přírody a krajiny.

Podle současného vyjádření Rychetského legislativní rada současně ministrům životního prostředí a zemědělství doporučila, aby navrhli právní úpravu, která by umožnila navrácené pozemky vyměnit za lesy mimo území národního parku. Tím se vicepremiér přiklonil ke kritice novely správou parku i ekologickými aktivisty, kteří tvrdili, že novela komplikuje ochranu přírody a současně kvůli zvláštnímu režimu ve chráněných lesích obcím ani neumožní skutečné hospodaření.

Celou situaci ještě komplikuje skutečnost, že Správa Národního parku Šumava již zhruba devadesát procent nárokovaných hektarů vydala v letošním roce ještě před zpochybněním novely.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist