https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/safari-park-dvur-kralove-ma-po-dvou-letech-mlade-hrabace-kapskeho
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Safari Park Dvůr Králové má po dvou letech mládě hrabáče kapského

16.12.2023 00:46 | DVŮR KRÁLOVÉ NAD LABEM (ČTK)
Hrabáč ve volné přírodě žije ve velké části Afriky jižně od Sahary. Na silných končetinách má mohutné drápy, kterými rozhrabává mraveniště a termitiště. Má až 30 centimetrů dlouhý lepkavý jazyk, kterým loví hmyz, zejména termity. Je to noční tvor, žije samotářsky.
Hrabáč ve volné přírodě žije ve velké části Afriky jižně od Sahary. Na silných končetinách má mohutné drápy, kterými rozhrabává mraveniště a termitiště. Má až 30 centimetrů dlouhý lepkavý jazyk, kterým loví hmyz, zejména termity. Je to noční tvor, žije samotářsky.
V Safari Parku Dvůr Králové nad Labem se po dvou letech narodil hrabáč kapský. Jde o čtvrté odchované mládě tohoto druhu od roku 2014, odkdy zahrada hrabáče kapské chová. ČTK to sdělil mluvčí zoo Michal Šťastný. Hrabáč má protáhlou hlavu, která se podobá prasečímu rypáku, jeho blanité uši se tvarem podobají zaječím. Úspěšné odchovy hrabáčů v zajetí nejsou zcela běžné.
 

Matkou mláděte, stejně jako všech předchozích, je Skyla. "O potomka se vzorně stará, dostatečně ho krmí a mládě zůstává nepřetržitě s matkou. Narodilo se 27. listopadu a při porodu vážilo 1,7 kilogramu. Ze všech dosud v zoo narozených mláďat bylo největší," uvedla zoo.

Chovatelé odhadují, že mládě je samec. S jistotou to ale prokáže až test DNA z odebraných chlupů. "Musíme ovšem počkat, až dosud zcela holému mláděti chlupy narostou. Pokud půjde o samce, je to dobrá zpráva. V chovech je jich nedostatek," uvedla zooložka Gabriela Linhart. V lidské péči je nyní podle světové databáze ZIMS 111 hrabáčů v 53 zahradách. Samců je 37. Za poslední rok se na světě narodilo devět hrabáčů.

Do Dvora Králové se první hrabáč, samec Eka, dostal v roce 2014 ze zoo v ruském Jekatěrinburgu. O dva roky později k němu přibyla z Velké Británie samice Skyla. První odchované mládě se jim narodilo v roce 2017, druhé v roce 2019 a třetí v roce 2021. Jeden porod nedopadl úspěšně, mládě při něm uhynulo.

Hrabáč ve volné přírodě žije ve velké části Afriky jižně od Sahary. Patří do samostatného řádu savců. V dospělosti váží až 60 kilogramů, jeho téměř lysé tělo je dlouhé přes metr, dalších asi 70 centimetrů měří ocas. Na silných končetinách má mohutné drápy, kterými rozhrabává mraveniště a termitiště. Má až 30 centimetrů dlouhý lepkavý jazyk, kterým loví hmyz, zejména termity. Je to noční tvor, žije samotářsky.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist