https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/safari-park-dvur-kralove-usporadal-africky-vikend-prisly-tisice-lidi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Safari Park Dvůr Králové uspořádal Africký víkend, přišly tisíce lidí

16.8.2021 00:09 | DVŮR KRÁLOVÉ NAD LABEM (ČTK)
Dvorská zoo se specializuje na Afriku, velmi úspěšná je v chovu nosorožců či žiraf.
Dvorská zoo se specializuje na Afriku, velmi úspěšná je v chovu nosorožců či žiraf.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Lukáš Pavlačík / Safari Park Dvůr Králové
Africký víkend přilákal do Safari Parku Dvůr Králové tisíce návštěvníků. Tradiční akce nabídla přehlídku africké kultury. Dvorská zoo se specializuje na Afriku, velmi úspěšná je v chovu nosorožců či žiraf. Přehlídka africké kultury potrvá do 18. srpna.
 

"S návštěvností Afrického víkendu jsme velmi spokojeni. Během obou dnů dorazilo na 9000 lidí, což je velmi pěkný výsledek. Nejde ale o nejsilnější víkend sezony. Návštěvnost nesporně ovlivnilo mimořádně horké počasí, které část lidí přivedlo spíše na plovárny," řekl mluvčí Safari Parku Michal Šťastný.

V sobotu dorazilo 4900 návštěvníků, což podle něj znamená výsledek odpovídající dlouhodobému průměru tohoto období. "Vzhledem k až extrémnímu počasí to považujeme za výsledek velmi dobrý," řekl ČTK Šťastný.

Zcela plné byly všechny termíny večerních vyjížděk na Africké safari Josefa Vágnera a vyčerpány byly i ubytovací kapacity Hotelu Safari Lodge a Safari kempu. "Téměř na sto procent byly vyčerpány kapacity ubytování i ve Dvoře Králové a širším okolí. Safari park tak znovu potvrdil svou nejen kulturní, ale i ekonomickou důležitost pro celý region," uvedl Šťastný.

Dosud nejúspěšnější den letošní sezony byl 5. červenec, kdy do zahrady přišlo 8343 lidí.

Dvorská zoo je s návštěvností v první polovině letních prázdnin spokojena. V červenci to bylo 148 000 návštěvníků, tedy meziročně zhruba o 4000 méně. V červenci roku 2019, tedy před pandemií, dosáhla červencová návštěvnost Safari Parku 128 000 návštěvníků.

"Loni v červenci byla návštěvnost zhruba 152 000 lidí a znamenalo to nejsilnější červenec za poslední dekádu. Návštěvnost v letošním červenci považujeme za velmi dobrý výsledek," uvedl Šťastný.

Program akce nazvané Africký víkend začal v sobotu 14. srpna. Návštěvníkům přinesl i čtení z nové knihy pohádek Želva vypravuje sepsaných v Africe Josefem Vágnerem. Vágner se stal ředitelem dvorské zoo v červenci 1965.

"Otec během svých výprav naslouchal desítkám svých afrických spolupracovníků a schraňoval příběhy mnoha etnik a národů. Když jsem zápisky v jeho archivu objevila, bylo mi jasné, že je chci vydat," uvedla v tiskové zprávě dcera bývalého ředitele dvorské zoo Lenka Vágnerová. Nová kniha pohádek vyšla v červenci.

"Jsem ráda, že odkaz mého tatínka žije díky usilovné práci Safari Parku Dvůr Králové dál. Jeho přístup k ochraně druhů a respekt k tomu, co dělá Afriku Afrikou, vnímám při každé procházce," dodala Vágnerová.

Safari park Dvůr Králové patří Královéhradeckému kraji a je nejnavštěvovanějším turistickým cílem ve východních Čechách. Chová přibližně 2500 zvířat 320 druhů, je v mezinárodních organizacích a pokračuje ve stavbě a modernizaci pavilonů nebo záchranných programech zaměřených na ohrožená africká zvířata. Známá je třeba snahou zachovat nosorožce bílé severní.


reklama

 
Tomáš Kučera
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist