https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/safari-park-dvur-kralove-ziskal-dva-samce-pro-chov-antilop-ohrozenych-vyhynutim
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Safari Park Dvůr Králové získal dva samce pro chov antilop ohrožených vyhynutím

5.3.2023 00:02 | DVŮR KRÁLOVÉ NAD LABEM (ČTK)
Safari Park Dvůr Králové nad Labem získal dva samce na posílení chovu dvou druhů antilop ohrožených vyhynutím. Novými plemeníky by se měli stát samec antilopy koňské ze zoo Liberec a samec přímorožce šavlorohého, kterého zoo získala z Francie, řekla mluvčí zoo Zuzana Boučková. Oba druhy antilop z úspěšných odchovů dvorská zoo v minulosti vrátila do Afriky.
 

"Sedmnáctiměsíční samec antilopy koňské Mateo by se měl stát novým chovným samcem našeho stáda," uvedl zoolog Luděk Čulík. Safari park nyní chová největší evropskou skupinu antilop koňských čítající 14 kusů. Zvířata žijí ve dvou stádech. Chovné stádo mohou návštěvníci vidět v pěší části zahrady, záložní skupina samců obývá poslední část afrického safari.

Dvorská zoo, která se specializuje na Afriku, dosud odchovala přes 400 mláďat antilopy koňské a patří k nejvýznamnějším chovatelům mezi světovými zoo. Kromě posilování populace antilopy koňské v Evropě odešlo mezi lety 1994 a 2008 na jih Afriky ze Dvora Králové 29 antilop koňských. "Nejvýznamnější je projekt obnovy populace ve dvou svazijských rezervacích," uvedla mluvčí.

Nový přímorožec šavlorohý jménem Macron se bude u stáda samic střídat se samcem, kterého zoo získala loni ze zoo v Lipsku v Německu. Přímorožce šavlorohé, kterých dvorská zoo nyní chová sedm, člověk v divočině zcela vyhubil. Zachránit se je podařilo díky chovu v zoologických zahradách a dalších zařízeních, z nichž se zvířata postupně daří vracet do severní Afriky. "Návraty přímorožců šavlorohých jsme podpořili poskytnutím dvou samic. Ty zamířily v roce 1999 ze Dvora Králové do Tuniska," uvedl Čulík.

Ve Dvoře Králové se dosud narodilo 145 mláďat přímorožců šavlorohých. V posledních šesti letech však byla reprodukce kvůli hledání vhodných plemeníků pozastavena.

Dvorská zoo patří Královéhradeckému kraji a je nejnavštěvovanějším turistickým cílem na východě Čech. Návštěvnost zahrady loni vzrostla meziročně o 23 procent na rekordních 669 432 lidí.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist