https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/safe-diesel-rozsiril-zalobu-kvuli-dieselgate-o-dalsich-685-lidi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Safe Diesel rozšířil žalobu kvůli Dieselgate o dalších 685 lidí

24.6.2019 00:11 (ČTK)
Společnost Safe Diesel, která zastupuje české spotřebitele poškozené kauzou Dieselgate, rozšířila žalobu o dalších 685 vlastníků dotčených vozidel z koncernu Volkswagen. / Ilustrační foto
Společnost Safe Diesel, která zastupuje české spotřebitele poškozené kauzou Dieselgate, rozšířila žalobu o dalších 685 vlastníků dotčených vozidel z koncernu Volkswagen. / Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Společnost Safe Diesel, která zastupuje české spotřebitele poškozené kauzou Dieselgate, rozšířila žalobu o dalších 685 vlastníků dotčených vozidel z koncernu Volkswagen (VW). Celkem tak ve sporu zastupuje už 4005 klientů a pro každého z nich nárokuje odškodné 220.000 Kč. Firma to v pátek oznámila v tiskové zprávě.
 

Obvodní soud pro Prahu 8 před časem nepravomocně uznal nárok na odškodnění českých majitelů sdružených pod Safe Dieselem a organizací DieselGate. Podle rozsudku zveřejněného minulý týden má VW zaplatit odškodné v celkové výši 636 milionů korun. Volkswagen se proti rozsudku odvolá.

"Po rozhodnutí Obvodního soudu pro Prahu 8 teď evidujeme stovky nových klientů denně. Jejich nároky k žalobě brzy připojíme," uvedl František Honsa z advokátní kanceláře BBH, která poškozené spotřebitele zastupuje.

Celkový počet spotřebitelů, kteří v ČR své nároky vůči automobilkám uplatňují, převyšuje 7000 lidí. Vozidel s upraveným softwarem je v České republice zhruba 165.000.

Před čtyřmi lety americká Agentura pro životní prostředí obvinila koncern VW, že jeho turbodieselové motory jsou schopné obcházet homologační emisní měření. Řídicí jednotka motorů TDI o objemu od 1,2 do 2,0 litru poznala, když se vůz podrobuje emisnímu testu a přejde na ekologický režim, při kterém produkuje výrazně nižší množství škodlivin. Celkově byly tyto motory namontovány v 11 milionech aut koncernu VW po celém světě, z toho je asi 1,2 milionu škodovek.

V USA Volkswagen vyplatil majitelům vozů odškodné 5100 až 10.000 dolarů. Majitelům také nabídl opravu či zpětný odkup jejich vozu. V Německu již koncern akceptoval pokutu ve výši jedné miliardy eur a odškodnění se domáhají stovky tisíc vlastníků dotčených vozidel v celé Evropě.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist