https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/sako-brno-testuje-elektricke-nakladni-auto-bude-svazet-pomoc-pro-ukrajinu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

SAKO Brno testuje elektrické nákladní auto, bude svážet pomoc pro Ukrajinu

2.3.2022 00:55 | BRNO (ČTK)
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Městská odpadová firma SAKO Brno bude dva týdny testovat první nákladní automobil na elektrický pohon. Klasický sedmnáctitunový nákladní vůz využije ke svážení hmotné pomoci určené pro ukrajinské město Lvov, řekli zástupci odpadové společnosti i města novinářům.
 

"Z hlediska účelnosti testování potřebujeme, aby si elektro vůz co nejvíce vyzkoušel geograficky členitý terén města. Bude nasazený za vozidlo, které nyní najede měsíčně v průměru dva a půl tisíce kilometrů, přičemž spálí okolo 450 litrů nafty," uvedl předseda představenstva SAKO Brno Filip Leder (KDU-ČSL).

Nákladní automobil svozová firma používá k odvozu netypického odpadu od popelnic, tedy například kusů nábytku, které lidé nechají u popelnic, nebo v lednu ke svozu vyhozených vánočních stromků.

"Nyní bude auto sloužit ke svozu spacáků, přikrývek a další hmotné pomoci, kterou město shromažďuje pro ukrajinský Lvov. Využití najde také při převážení nábytku do nevybavených bytů, které budou určené pro ukrajinské utečence," dodal náměstek primátorky Petr Hladík (KDU-ČSL).

Automobil na jedno nabití ujede 250 kilometrů, na rychlonabíječce se dobije za dvě hodiny, na standardní nabíječce pak za 11 hodin. Automobil značky Volvo má SAKO zapůjčený na dva týdny, pokud se auto v podmínkách brněnského terénu a provozu osvědčí, plánuje jeho koupi asi za pět milionů korun.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist