https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/samec-rysa-presel-30-kilometru-pres-silnice-i-zeleznice
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Samec rysa přešel 30 kilometrů přes silnice i železnice

22.1.2019 10:20 | PRAHA (ČTK)
Rysí kocour, který byl poprvé fotopastmi zachycený 3. září, dostal jméno Bronislav. Ilustrační snímek.
Rysí kocour, který byl poprvé fotopastmi zachycený 3. září, dostal jméno Bronislav. Ilustrační snímek.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Ochránci přírody poprvé zdokumentovali přesun rysa mezi Slezskými a Moravskoslezskými Beskydy. Fotopasti jej zachytily nedaleko Jablunkova na Frýdecko-Místecku a o několik dní později nedaleko Turzovky. Samec Bronislav sice překonal jen 30 kilometrů, jedinečné je ale to, že přešel rozsáhlá zastavěná území, silnice i železnici. Informoval o tom terénní pracovník Hnutí Duha Jiří Labuda.
 

"Výkon Bronislava je unikátní právě v tom, jak nebezpečnou oblastí prošel. Měl velké štěstí," řekl Labuda. Podle něj na rysa číhaly nástrahy v podobě nejen samotných lidí, ale i husté silniční a železniční dopravy. Zoologové přitom rysa identifikovali díky jedinečnému skvrnění na jeho těle.

Dana Bartošová z Agentury ochrany přírody a krajiny řekla, že takové zjištění je pro populaci beskydských rysů velmi pozitivní zprávou. "Zvláště když si uvědomíme, kolik rysů v posledních několika letech v našich horách zemřelo pod koly aut či vlaků," řekla. "Každopádně jeho cesta musela být hodně náročná a musel mít ohromné štěstí, že tento přesun, vzhledem k intenzitě dopravy na silnici I/11, přežil," řekl zoolog z Ústavu ekologie lesa Mendelovy univerzity v Brně Martin Duľa.

Rysí kocour, který byl poprvé fotopastmi zachycený 3. září, dostal jméno Bronislav. Je jedním ze čtyř rysů, kteří byli v posledním roce na česko-polském pomezí ve Slezských Beskydech zaznamenáni. Žádný z rysů ale v území nezůstal delší dobu. Posledním zachyceným zvířetem je rysice Marysia, která byla navrácená do volné přírody polskými ochránci poté, co byla nalezena vysílená na okraji polské obce.

Zachování průchodnosti mezi jednotlivými pohořími je podle ochránců přírody klíčové pro udržení životaschopné populace rysů, ale i dalších velkých šelem v Beskydech. Situaci v Jablunkovské brázdě označují z tohoto pohledu za kritickou. Chybí jim funkční přechod pro zvířata přes Jablunkovskou brázdu a silnici I/11.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist