https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/samice-nosorozce-eliska-zvladla-aklimatizaci-v-africe-dobre
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

video uvnitřSamice nosorožce Eliška zvládla aklimatizaci v Africe dobře

11.7.2016 09:42 | DVŮR KRÁLOVÉ N.L. (ČTK)
Transport Elišky se uskutečnil 26. a 27. června, chovatelé ji převezli do Německa, z letiště Lipsku odletěla letadlem do Afriky, poté následoval převoz nákladním vozem
Transport Elišky se uskutečnil 26. a 27. června, chovatelé ji převezli do Německa, z letiště Lipsku odletěla letadlem do Afriky, poté následoval převoz nákladním vozem
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Jan Stejskal / Zoo Dvůr Králové
Samice nosorožce dvourohého Eliška, kterou na konci června převezli chovatelé ze Zoologické zahrady ve Dvoře Králové nad Labem do tanzanské rezervace Mkomazi, zvládla aklimatizaci dobře. ČTK to řekl vedoucí mezinárodních projektů dvorské zoo Jan Stejskal.
 

"Pár dní po transportu už byla klidná, nechala se hladit a v klidu si i lehla," řekl Stejskal. Eliška byla z přepravní bedny vypuštěná do dřevěné ohrady, která se jí postupně zvětšuje, po celý den na ni dohlíží buď chovatel z dvorské zoo či zaměstnanec rezervace. "Vypuštění do většího výběhu je plánováno v příštích týdnech, teď je ještě těžké říct přesný termín. Tam ještě nebude s dalšími nosorožci, s těmi se potká až v dalším větším výběhu, a to nejdříve za několik měsíců," uvedl Stejskal.

Eliška si za necelé dva týdny pobytu v Africe zvykla na nové krmení, každý den spořádá velké množství větví z místní buše, k tomu dostává vojtěšku, trochu mrkve a sladkých brambor. "Žere hlavně ráno a k večeru, přes den spíše odpočívá a víc chodí v noci. Jde o stejný rytmus, jako mají ostatní nosorožci v Mkomazi, protože přes den jsou poměrně vysoké teploty," dodal Stejskal.

Samice nosorožce na začátku července dostala do díry vyvrtané v rohu vysílačku. "Díky vysílačce budeme po přemístění Elišky do větších výběhů přesně vědět, kde se pohybuje," řekl Stejskal.

Transport Elišky se uskutečnil 26. a 27. června, chovatelé ji převezli do Německa, z letiště Lipsku odletěla letadlem do Afriky, poté následoval převoz nákladním vozem. Dvorská zoo tři nosorožce do Tanzanie poslala již v roce 2009, následně tam zplodili dva potomky. Cílem přesunu je posílit populaci nosorožců v Tanzanii, kde ji pytláci v minulosti téměř vybili.

Dvorská zoo chová nosorožce dvourohé jako jediná v Česku. Nosorožci se do Afriky vracejí ze Dvora Králové po pěti generacích chovu v zajetí. Prarodiče dnešních nosorožců se do dvorské zoo dostali z Afriky na přelomu 60. a 70. let minulého století, kdy je z expedic přivezl tehdejší ředitel zoologické zahrady Josef Vágner.


reklama

 
Jakub Sochor
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist