https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/samicka-mravenecnika-odcestovala-z-olomouce-do-anglie
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Samička mravenečníka odcestovala z Olomouce do Anglie

26.7.2016 10:24 | OLOMOUC (ČTK)
Na více než 1500 kilometrů dlouhou cestu do zoologické zahrady v anglickém městě Dudley vypravila dnes olomoucká zoo roční samičku mravenečníka Romy. Ve středoanglickém městě by měla založit nový chov mravenečníků velkých.
 

Mluvčí zoo Karla Břečková novinářům řekla, že zoologická zahrada v Dudley s chovem mravenečníků teprve začíná a vybudovala pro ně zcela nový pavilon. Samička Romy bude jeho první obyvatelkou.

"Na doporučení koordinátorky chovu těchto zvířat z Evropské asociace zoologických zahrad a akvárií je naše samička ideální partnerkou k samci, který by měl za Romy přicestovat ještě do konce letošního roku," uvedla Břečková.

Transport do Anglie zajišťují odborníci, kteří se na převoz zvířat specializují. "Cesta bude trvat dva dny. Zda bude náročná, záleží na tom, jak se bude Romy chovat, a také na počasí," podotkla Břečková.

Samička nedostala na dlouhou cestu žádné oblíbené pochoutky, kterými by si mohla zpříjemnit pobyt v dřevěné bedně. "Zvířata po cestě raději moc nejí. Je lepší, když se neriskuje, že by jí ta cesta nedělala dobře. Mohly by pak nastat komplikace," řekla Břečková.

Svatokopecká zoo mravenečníky velké chová od roku 2004. Otec samičky Romy, který dostal jméno Sylvin, pochází z Jižní Ameriky a její matka Pia byla přivezena ze zoo ve Stuttgartu. V letech 2011 až 2013 se zoo na Svatém Kopečku proslavila díky odchovu prvních tří mláďat mravenečníka velkého narozených v ČR a v rámci Unie českých a slovenských zoo. "Romy je je její čtvrté mládě," dodala Břečková.

Olomoucká zoo, která dlouhodobě patří mezi nejnavštěvovanější turistické cíle v kraji, chová zhruba 370 druhů zvířat a ošetřovatelé pečují o 1800 jedinců. Zřizovatelem zoologické zahrady je olomoucký magistrát, který její provoz dotuje. Zoo si vlastními aktivitami vydělá zhruba polovinu částky potřebné na provoz.

Návštěvnost zoologické zahrady na Svatém Kopečku u Olomouce loni kvůli nepříznivému počasí klesla. Branami zoo v roce 2015 prošlo 325.733 návštěvníků, meziročně o 31.176 méně.


reklama

 
Petr Běhal
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist