https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/samicky-nosorozce-dostanou-k-vanocum-samecka-mweru
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Samičky nosorožce dostanou k vánocům samečka Mweru

29.11.2001 13:32 | DVŮR KRÁLOVÉ NAD LABEM (EkoList)
Vánoční dárek - samečka Mweru - dostane pětice mladých samiček nosorožce dvourohého: sedmiletá Jiddah, pětiletá Elba a čtyřleté Muso, Jola a Jane-Lee v ZOO Dvůr Králové nad Labem. Samce Mweru dovezla dnes královédvorská ZOO z britské zoologické zahrady v Port Lympne, kde ho vyměnila za samičku Salome ze svého chovu.
 

Port Lympne (s 20 jedinci) společně se Dvorem Králové (se 14 jedinci) tvoří dvojici největších a nejúspěšnějších zahrad v chovu nosorožců dvourohých neboli černých (Diceros bicornis) na světě. "K úspěšnosti bezpochyby nemalou měrou přispívá i vzájemná dlouhodobá velmi dobrá spolupráce a osobní kontakty odborníků z obou ZOO," říká se v tiskové zprávě, kterou dnes EkoListu poskytla ZOO Dvůr Králové.

Mweru stráví prvních 28 dní v povinné importní karanténě. Karanténa skončí o vánočních svátcích, přesně 26. prosince, a tak samičky dostanou nového partnera opravdu pod stromeček, i když seznamovat se s ním budou postupně.

Královédvorští nosorožci dvourozí patří k východoafrickému poddruhu. Ve volné přírodě tedy žijí v tropickém pásu. Na život v mírném klimatu se dobře aklimatizovali a Mweru, který se narodil v Anglii na pobřeží kanálu La Manche, není výjimkou. Přesto však je nutná opatrnost a pobyt nosorožců venku především v zimních měsících se řídí nejen podle teploty, ale také v kombinaci s vlhkostí, povětrnostními podmínkami a kluzkostí povrchu výběhu při náledí.


reklama

 
Jakub Kašpar

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist