https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/sanace-chabarovicke-skladky-ma-skoncit-v-roce-2007
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Sanace chabařovické skládky má skončit v roce 2007

31.1.2001 09:30 | CHABAŘOVICE (ČIA)
Sanace bývalé průmyslové a chemické skládky Spolek pro chemickou a hutní výrobu a. s., v Chabařovicích v okrese Ústí nad Labem, která byla zahájena v polovině roku 2000, pokračuje podle časového plánu. Pro ČIA to uvedl mluvčí Spolku Zdeněk Rytíř.
 

Dokončení technických opatření je plánováno na rok 2003 a dokončení celé stavby včetně postsanačního monitoringu a vegetačních úprav terénu do roku 2007. Celá stavba má rozpočet ve výši 780 milionů korun a finančně ji garantuje Fond národního majetku. Generálním dodavatelem stavby je divize 6 pražského Metrostavu.

Všechny práce spojené s manipulací s odpady či zeminami jsou provázeny analytickými chemickými rozbory. Postup rozsáhlých zemních prací na území o rozloze cca 40 hektarů, které na stavbě probíhají, závisí v současnosti na aktuálních klimatických podmínkách. Ty byly po novém roce vůči stavbařům příznivé. Po izolaci skládkového tělesa od okolí a po překrytí skládky i ošetření odpadních vod vznikne na místě bývalé skládky úhledný zelený kopec s převýšením 50 metrů nad okolním terénem.

Na skládku průmyslového a toxického odpadu v Chabařovicích byl průmyslový a chemický odpad vyvážen od roku 1918 po více než sedmdesát let. Celkem byly na skládku navezeny téměř čtyři milióny metrů krychlových odpadů včetně stavební suti a škváry z demolic ústeckých domů a ulic. O sanaci se opakovaně jednalo od počátku 90. let. Postupně byla navrhována celá řada variantních řešení, z nichž nejnáročnější varianta dokonce uvažovala o přemístění skládky na jiné místo a měla stát 15 miliard korun. Nakonec však bylo rozhodnuto o sanaci skládky, spočívající v její izolaci od okolí a překrytí zeminou a zelení.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist