https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/sanace-haldy-hermanice-neohrozuje-ovzdusi-ukazalo-mereni
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Sanace haldy Heřmanice neohrožuje ovzduší, ukázalo měření

18.10.2019 00:06 | OSTRAVA (ČTK)
Při sanaci haldy v Ostravě-Heřmanicích, jež patří mezi největší ekologické zátěže v Moravskoslezském kraji, nejsou překračovány limity pro znečištění ovzduší nebo hodnoty, které jsou ve městě obvyklé. Vyplývá to z mimořádného měření, které zadal státní podnik Diamo, jenž má na starosti zahlazování následků hornické činnosti. Výsledky potvrzuje i pravidelný monitoring škodlivin. Včera to sdělila mluvčí Diama Jana Dronská. Měření provedl Zdravotní ústav se sídlem v Ostravě.
 

Podnik se podle mluvčí rozhodl prověřit situaci, protože se objevily spekulace o vlivu heřmanické haldy a její sanace na okolí a zdraví lidí. "Přestože na lokalitě probíhá pravidelný monitoring škodlivin, který stabilně nevykazuje žádné nebezpečí pro obyvatele, zadali jsme u odborné instituce provedení mimořádného čtyřiadvacetihodinového měření kvality ovzduší v blízkém obydleném místě a také přímo na našem pracovišti na odvale. Obavy se nepotvrdily," uvedl ředitel odštěpného závodu Odra podniku Diamo Petr Kříž.

Měření se dělalo v obydlené oblasti v zóně, kterou halda může ovlivňovat. Zdravotní ústav zároveň prováděl odběry na měřicích stanicích v dalších ostravských částech, Radvanicích a Mariánských Horách.

"Naměřené koncentrace nepřekročily zákonné limity, případně průměrné hodnoty v Ostravě. Pouze v případě benzo(a)pyrenu byl limit překročen, hodnoty však byly srovnatelné nebo nižší než na dvou stanicích v Radvanicích a připisují se bezvětří, které bývá obvykle příčinou zvýšených koncentrací sledovaných škodlivin," uvedla vedoucí centra hygienických laboratoří zdravotního ústavu Lucie Hellebrandová.

Odval neboli haldu Heřmanice tvoří hlušiny a odpady z bývalých dolů a koksoven. Kvůli velkému množství uhlí už zhruba 20 let hoří, což uvolňuje do vzduchu škodlivé látky. Před dvěma lety na haldě začal provoz třídicí linky, která odval postupně rozebírá. Sanace má trvat minimálně deset let. Projekt na sanaci haldy je společným podnikem Diama a společnosti Ostravská těžební.

"Rozhodli jsme se dosavadní monitoring ještě zintenzivnit. Naším zájmem je pokračovat v sanaci odvalu s co nejmenším vlivem na okolí a postupně zabezpečit odval před termickými jevy, aby v budoucnu mohla být tato lokalita smysluplně využita," uvedl ředitel podniku Diamo Jiří Jež. Sanační práce na odvalu podle něj postupují podle plánu.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist