https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/sanace-kladenske-poldi-si-vyzada-pres-500-milionu-korun
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Sanace kladenské Poldi si vyžádá přes 500 milionů korun

23.8.2001 17:57 | KLADNO (ČIA)
Ani více než pětiměsíční jednání o sanaci areálu hutí Poldi nepřineslo dohodu, která by znamenala likvidaci ekologických zátěží. "Náklady na sanaci čtyřicetihektarového pozemku a 20 zastavěných hektarů si vyžádají podle studie společnosti Cheming podstatně vyšší náklady proti původním předpokladům a vystoupí na 520 milionů korun. Nezbytnou podmínkou pro státní dotaci je ovšem převod plochy ze soukromých rukou na město," řekl kladenský primátor Milan Volf po dnešní schůzce s majiteli Poldi a státu.
 

Navržený postup předpokládá převod pozemku jako daru společnosti Scholz Stahlzentrum-Ost (SZO) městu, které by dále spolupracovalo s vládní agenturou CzechInvest. "Namísto bezplatného převodu nyní SZO požaduje od města 70 milionů korun, což nemůžeme v žádném případě akceptovat," doplnil primátor. "Jednání hodnotíme pozitivně. Zřejmě se dohodneme na bezplatném převodu pozemku," komentoval naopak jednání mluvčí SZO.

Pokud SZO neustoupí ze svých požadavků, může stát podle Volfa svůj záměr investovat do Poldi stáhnout a definitivně uzavřít cestu k potřebným dotacím. "Pozemek má zápornou hodnotu. V neprospěch SZO hovoří fakt, že nové zákony uloží majiteli pozemku povinnost zlikvidovat ekologickou zátěž," připomněl. Další jednání se proto uskuteční už 28. srpna.

Při sanaci území bude zapotřebí 100 milionů korun na likvidaci staré ekologické zátěže, 226 milionů korun na likvidaci starých staveb a 192 milionů korun na nové inženýrské sítě.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist