https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/sanace-skal-ve-hrensku-konci
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Sanace skal ve Hřensku končí

18.6.2002 18:52 | HŘENSKO (ČIA)
Sanace nebezpečných skalních útvarů nad hotelem Klepáč ve Hřensku v tomto týdnu definitivně skončí. Do hotelu se tak bude moci po třech měsících vrátit personál i hosté. Velitel sanačního zásahu Pavel Veselý dnes ČIA řekl, že sanační práce v příštích dnech skončí také v lokalitě hřenské tržnice. V obou lokalitách Hřenska platí do 30. června stav nebezpečí. Ten Zemanova vláda na základě žádosti Okresního úřadu v Děčíně už dvakrát prodloužila. Náklady na sanační práce ve Hřensku mají činit přes 50 milionů korun. Z toho 30 milionů už poskytlo Okresnímu úřadu v Děčíně ministerstvo financí.
 

Po skončení sanačních prací ve Hřensku bude stav zdejších skalních útvarů kontrolovat a pravidelně monitorovat takzvaná skalní četa, kterou zřídila Správa Národního parku České Švýcarsko (NPČŠ) se sídlem v Krásné Lípě. Ředitel NPČŠ Zdeněk Patzelt soudí, že odborníkům se v budoucnu podaří pravidelným monitoringem skal zjistit nebezpečí pádu převážně pískovcových bloků mnohem dříve než dosud. Tím by mělo dojít k dřívějším a efektivnějším sanačním zásahům. Monitorování skal podél hlavní silnice z Děčína do Hřenska musí zajišťovat Úřad Ústeckého kraje jako správce silnic druhé a třetí třídy.

Stav nebezpečí byl v Hřensku poprvé vyhlášen letos v březnu. Nejhorší byla situace nad hotelem Klepáč, kde specializované firmy likvidovaly obrovský skalní blok převážně použitím tlakové vody. Byla nařízena evakuace lidí z hotelu Klepáč i z oblasti hřenské tržnice, nad kterou se uvolnily další skalní útvary. Bezmála tři měsíce musela být kvůli sanačním pracem uzavřena silnice druhé třídy z Hřenska do Mezné. K jejímu zprovoznění došlo 1. června.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist