https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/sap-novela-zakona-resi-nedostatecne-likvidaci-autovraku
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

SAP: Novela zákona řeší nedostatečně likvidaci autovraků

25.2.2003 14:16 | PRAHA (ČIA)
Novela zákona o odpadech, kterou připravuje ministerstvo životního prostředí a která se bude týkat i likvidace autovraků, podle názoru výrobců vozidel není plně v souladu s požadavky směrnice Evropské unie (EU). Do jisté míry také neguje dosavadní systém nakládání s odpadem ze silničních vozidel nastartovaný platným zákonem o odpadech. "Nabízí se tedy otázka, zda se jedná jen o nepochopení problematiky ve všech souvislostech či o nedostatek odbornosti úředníků tohoto ministerstva v dané záležitosti," uvedl pro ČIA ředitel sekretariátu Sdružení automobilového průmyslu (SAP) Antonín Šípek.
 

Podle jeho slov novela řeší likvidaci autovraků pouze pro kategorii osobních a malých užitkových vozidel, netýká se vůbec likvidace vraků nákladních vozů, autobusů a dalších kategorií vozidel. "Návrh obecně předpokládá odsunutí komplexní problematiky likvidace odpadu ze silničních vozidel až na rok 2007. Tím vytváří předpoklady pro nasměrování toku autovraků ze zemí EU do ČR jako konečného místa určení," domnívá se Šípek.

Jak dále uvedl, stát se touto novelou distancuje od požadavku směrnice EU na vytvoření systému likvidace autovraků a tuto zodpovědnost přenáší (v rozporu s směrnicí) pouze na výrobce a na oficiální dovozce. "Vzhledem k rozdílným požadavkům na jednotlivé subjekty by docházelo k ekonomickému znevýhodnění určité části podnikatelské sféry s možným dalším dopadem na konkurenční schopnost českého průmyslu vůči zemím EU," dodal Šípek.

K 31.prosinci 2002 bylo v ČR registrováno celkem 3 648 905 osobních automobilů v průměrném věku 13,72 roku. Vozidla starší než 13 let přitom tvoří téměř polovinu (49,35 procenta) tohoto vozového parku. Z porovnání údajů o registracích vozidel vyplynulo, že u přibližně 375 tisíc ojetin dovezených do ČR v posledních letech zřejmě vůbec nedošlo k jejich přihlášení do provozu.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist