https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/sap-plzensky-zavod-firmy-nemak-bude-prinosem-ceskemu-autoprumyslu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

SAP: Plzeňský závod firmy Nemak bude přínosem českému autoprůmyslu

30.11.2000 15:55 | PRAHA (ČIA)
Sdružení automobilového průmyslu (SAP) dnes vydalo prohlášení, v němž vyjádřilo podporu investicím mexicko-americké firmy Nemak, podnikající v oblasti výroby automobilových dílů. Zároveň vyjádřilo údiv nad tím, že v poslední době určité skupiny obyvatel poukazují na nepatřičnost umístění předmětné výroby do průmyslové zóny Borská pole v Plzni. Podle informací ředitele SAP Antonína Šípka, které ČIA poskytl, není důvod, proč by závod firmy Nemak neměl být přínosem pro rozvoj plzeňského regionu.
 

Mexicko-americká firma Nemak plánuje v Plzni postavit zcela nový závod na výrobu hlav a bloků pro automobilové motory. Celkový objem investice je odhadován na 5 miliard Kč a počet nově vytvořených pracovních míst na cca jeden tisíc. Další dva tisíce pracovních příležitostí vzniknou podle A. Šípka díky zakázkám Nemaku u místních dodavatelských firem. Uplatnění zde mají najít především metalurgové, mechanici, elektrotechnici, elektronici, elektrikáři, laboranti, provozní operátoři či manažeři. Investiční projekt firmy Nemak byl zahrnut do vládního programu investičních pobídek agentury CzechInvest. Prostřednictvím této agentury byla firmě nabídnuta rovněž lokalita pro umístění závodu.

Sdružení automobilového průmyslu, které považuje investiční projekt firmy Nemak za povzbuzující pro rozvoj českého automobilového průmyslu, považuje za zarážející stížnosti některých skupin obyvatelstva regionu ohledně umístění výrobního závodu.

"Renomované zahraniční firmy, mezi něž patří i firma Nemak, velmi pečlivě dbají nejen na dodržování zákonů, ekologických a dalších předpisů, ale předpokládají i přímou a vzájemně nekonfliktní spolupráci s orgány státní správy a samosprávy v dané lokalitě i s nevládními organizacemi," vysvětluje Antoním Šípek a dodává, že "v oblasti výroby automobilových dílů byla realizace obdobných záměrů vždy přínosem jak pro obyvatele příslušné lokality tak i pro danou obec, město či region. Nevidíme důvod, proč by právě v Plzni tomu mělo být naopak."

Nemak je mexicko-americká společnost vyrábějící automobilové díly ve svých pobočkách v Mexiku, Spojených státech amerických, Velké Británii a Německu. Vlastníky jsou firmy ALFA a Ford Motor Company. Společnost dodává komponenty mimo jiné automobilkám Ford, GM, Daimler-Chrysler a Renault. Prodejní obrat v loňském roce činil 339 milionů USD. Od roku 1997 společnost vlastní certifikát QS 9000, jehož platnost se vztahuje i na plánovaný závod v Plzni. Prvním připraveným kontraktem je zakázka na výrobu 600 000 hliníkových hlav pro automobilky Opel v Maďarsku a Rakousku.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist