https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/sb-a-mmf-pry-mohou-za-neuspech-slovenske-privatizace
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

SB a MMF prý mohou za neúspěch slovenské privatizace

26.9.2000 12:00 | PRAHA (EkoList)
"Privatizace v zemích střední Evropy, v Čechách a na Slovensku ztroskotala, protože Světová banka (SB) vyžadovala její rychlý průběh a nerespektovala potřeby zemí střední Evropy, zvláště vytvoření nového právního prostředí," řekl Juraj Zamkovský ze slovenské organizace CEPA, která je členem CEE Bankwatch Network, v dnešní dopolední diskusi v Městské knihovně. V knihovně stále pokračuje veřejné fórum Jiná zpráva.
 

Ze sálu byl Zamkovský upozorněn na to, že vliv SB a Mezinárodního měnového fondu (MMF) nebyl tak zásadní, že tyto instituce byly pouze v roli doporučovatele, skutečný vliv prý měla národní vláda. S tím ovšem Zamkovký podle svých slov nesouhlasí. Upozornil na skutečnost, že v posledním období byly na Slovensku sníženy pokuty za znečištění životního prostředí. I za tím vidí Zamkovky globální instituce, které podle něho po roce 1989 využili situace v Evropě. Přiznal ale, že už před začátkem jejich působení bylo slovenské životní prostředí ve velmi špatném stavu.

"Počátkem 90. let byly SB a MMF neznámými institucemi, komunikovaly pouze s nejvyššími úředníky ministerstva financí a národní banky. Pokud by SB a MMF chtěly znovu získat legitimnost, kterou dosavadním působením ztratily, musely by v jejich struktuře proběhnout zásadní změny a to rychle." shrnul Zamkovský.

James Barnes z Přátel Země (Friends of the Earth), jeden ze spoluzakladatelů CEE Bankwatch Network, apeloval na globální instituce, aby vytvořily skupinu, která se bude zabývat ekologickými problémy v zemích, kde SB a MMF v minulosti uplatňovaly svůj vliv. Upozornil na to, že před několika lety měla celá SB pouze jednoho úředníka, který se na plný úvazek zabýval ekologickou problematikou. Dnes už mají Přátelé Země na kontě již několik úspěchů v podobě nepřijatých návrhů projektů, které se proti životnímu prostředí prohřešovaly.

V sále Městské knihovny bylo dnes dopoledne asi 100 lidí.


reklama

 
Eva Kosková

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist