https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/sb-neni-dulezita-rychlost-rustu-ale-jeho-kvalita
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

SB: Není důležitá rychlost růstu, ale jeho kvalita

25.9.2000 19:00 | PRAHA (EkoList)
Zpráva o kvalitě růstu, kterou dnes zveřejnila Světová banka, říká, že poslední dekáda 20. století přinesla jednak velký ekonomický pokrok v některých částech světa, jednak také stagnace a překážky, a to dokonce v zemích, které předtím dosahovaly neuvěřitelných rychlostí v ekonomickém růstu.
 

Z těchto rozšiřujících se rozdílů a ostrých protikladů se chce Světová banka poučit, aby poznala, jak moc musí přispět k celosvětovému rozvoji. "V centru pozornosti je růst, nesprávně si však všímáme jeho rychlosti, namísto jeho kvality. Ta především formuje rozvojové výsledky," píše se ve zprávě.

V předmluvě zprávy se říká, že lepší kvalita života pro chudé volá po větších příjmech, které vyžadují zdravou ekonomickou politiku a instituce napomáhající udržitelnému růstu. "Dosáhnutí vyšších příjmů a lepší kvality života volá po mnohem více - po zlepšení se a nárustu spravedlivých příležitostí ke vzdělávání a práci, po lepším zdraví a výživě, po čistějším životním prostředí, po spravedlivém soudním a právním systému, po větších civilních a politických svobodách, po důvěryhodných a otevřených institucí a po svobodě přístupu k bohatému a různorodému kulturnímu životu," prohlásil k tomu James Wolfensohn, prezident Světové banky. "Právě kvalita lidské stravy a ne kvantum jídla, které lidé snědí, ovlivňuje jejich zdraví a životní vyhlídky. To má hluboké důsledky pro lidi a kvalitu jejich života," dodal.

Zpráva dále říká, že nejúčinnějším faktorem pro udržení růstu po dočasném vzestupu je přivlastnění si tržně orientovaných principů jako základního elementu. Svoje cíle chce Světová banka napříště odvíjet od zkušeností jednotlivých zemí a ty ukázaly čtyři velmi důležité povinnosti: zlepšení vzdělání, ochranu životního prostředí, řízení globálních rizik a kvalitnější vládnutí - více průhledné a zodpovědné obyčejným lidem.


reklama

 
Michael Polák

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist