https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/sber-elektroodpadu-v-systemu-rema-se-loni-zvysil-o-6-pct-na-22.100-tun
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Sběr elektroodpadu v systému Rema se loni zvýšil o 6 procent na 22 100 tun

6.4.2021 01:02 | PRAHA (ČTK)
Hmotnost vysloužilých elektrických a elektronických zařízení sebraných k recyklaci v síti REMA představuje 74,5 procenta z celkové hmotnosti elektra dodaného na český trh výrobci zapojenými v tomto kolektivním systému.
Hmotnost vysloužilých elektrických a elektronických zařízení sebraných k recyklaci v síti REMA představuje 74,5 procenta z celkové hmotnosti elektra dodaného na český trh výrobci zapojenými v tomto kolektivním systému.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Lidé v Česku v loňském roce prostřednictvím sběrné sítě REMA odevzdali 22 100 tun elektroodpadu, což je o šest procent více než o rok dřív. Je to také zhruba o čtvrtinu více, než vyžadují legislativou dané limity. REMA je jedním z kolektivních systémů sběru elektroodpadu, které jsou financované z recyklačních poplatků placených spotřebiteli při nákupu výrobku.
 

Hmotnost vysloužilých elektrických a elektronických zařízení sebraných k recyklaci v síti REMA představuje 74,5 procenta z celkové hmotnosti elektra dodaného na český trh výrobci zapojenými v tomto kolektivním systému. "O téměř čtvrtinu byl tak překonán limit 60 procent míry zpětného odběru stanovený legislativou ČR pro kategorie odpadních elektrozařízení," uvedla firma. V roce 2019 byl limit 55 procent a v systému REMA se sebralo téměř 80 procent z celkové hmotnosti dodaných elektrozařízení.

Přenosných baterií a akumulátorů lidé v Česku v síti REMA v uplynulém roce odevzdali téměř 390 tun, meziročně o 19 procent víc. "Míra sběru přenosných baterií a akumulátorů dosáhla 71,7 procenta (v roce 2019 to bylo 73,9 procenta), přičemž požadovaný cíl Evropské unie je pro tuto kategorii stanoven na úroveň 45 procent," uvedla REMA.

Zpětný odběr se loni meziročně zvýšil ve všech skupinách elektrozařízení, uvedla REMA. Výrobci podle firmy v následujících letech očekávají další růst množství přístrojů uváděných na trh. Zároveň už několik let pokračuje trend miniaturizace elektrozařízení a snižování jejich jednotkové hmotnosti. Nadále ale roste hmotnost baterií, protože je jimi vybaveno stále více přístrojů.

Sběrná síť REMA je jednou ze tří největších firem zabývajících se kolektivním sběrem elektroodpadu v Česku na základě licence od ministerstva životního prostředí. Na trhu působí také Elektrowin a Asekol, který před třemi lety koupil další konkurenční systém Retela.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist