https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/sce-decin-chce-posilit-energeticke-vedeni
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

SČE Děčín chce posílit energetické vedení

10.6.2001 10:45 | DĚČIN (ČIA)
O nezbytnosti posílení energetického potencionálu Šluknovského výběžku výstavbou nového propojovacího vedení 110 kV mezi Novým Borem a Varnsdorfem je přesvědčeno vedení akciové společnosti Severočeská energetika (SČE) Děčín. Děčínská společnost chce novým vedením výrazně zvýšit zásobování elektřinou u 20ti měst a obcí, ve kterých žije kolem 50ti tisíc obyvatele a další tisíce lidí přijíždějí o víkendech za rekreací. Pro ČIA to uvedl tiskový pracovník SČE Antonín Dohnal.
 

Současné elektrické vedení neumožňuje například zajistit potřebné energetické dodávky pro uvažovanou průmyslovou zónu u Rumburku a v případě jakékoliv poruchy hrozí, že celá oblast bude bez elektrického proudu. Proto se SČE snaží o potřebnosti a nezbytnosti vybudování nového elektrického vedení přesvědči starosty dotčených měst a obcí.

Alternativní trasu propojovacího vedení z Hrádku nad Nisou přes území svobodného státu Sasko vidí SČE podle Dohnala jako technicky velice komplikovanou. Starosta Vilémova u Šluknova Jaroslav Chmelař k výstavbě posilovacího vysokonapěťového vedení ČIA řekl: "Naše obec má více než tři tisíce obyvatel. V poslední době se u nás stavějí rodinné domky, máme tu několik průmyslových podniků a soukromých firem, dvě čerpací stanice pohonných hmot. Soudím, že elektřiny budeme potřebovat stále víc a v současnosti při každé větší bouřce, vichru nebo sněhové vánici trnu, zda zase nezůstaneme potmě. Myslím, že nové vedení je více než potřebné, a pokud jsou na ně peníze, je třeba ho urychleně postavit a respektovat přitom platné zákony a ekologii."

Jiného názoru jsou ekologičtí aktivisté, kteří s výstavbou vysokonapěťového vedení přes Lužické hory nesouhlasí. Trasa by vedle chráněné krajinné oblasti Lužické hory zasáhla i část Národního parku České Švýcarsko. Záporně se k uvažované stavbě vyjádřili zastupitelé Libereckého kraje. Ti chtějí podle zástupce hejtmana Luďka Suchomela jednat o potřebnosti a podmínkách výstavby se svými kolegy z Ústeckého kraje. Nové energetické vedení má vést přes území obou sousedních severočeských krajů.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist