https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/sce-nove-vysokonapetove-vedeni-pro-sluknovsko-prilis-prirode-neublizi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

SČE: Nové vysokonapěťové vedení pro Šluknovsko příliš přírodě neublíží

9.5.2001 15:44 | DĚČÍN (ČIA)
Uvažovaná výstavba nového propojovacího vedení o napětí 110 kV mezi Novým Borem a Varnsdorfem ve Šluknovském výběžku na Děčínsku výrazně posílí energetický potenciál uvedeného regionu. Různé fámy šířené mezi občany i za pomoci některých médií o novém vedení v souvislosti s údajným masivním kácením lesů jsou nesmyslné. Uvedl to dnes pro ČIA Petr Hájek, manažer procesního týmu Projekty společnosti Severočeská energetika (SČE) Děčín.
 

Nové vysokonapěťové vedení má stát kolem 130 milionů korun, zatímco podzemní kabelové vedení by přišlo téměř na dvojnásobnou částku. "Není pravdou, že při instalaci nového venkovního vedení dojde k masivnímu odlesnění Lužických hor. Podle energetických předpisů je nezbytné třicetimetrové ochranné pásmo s tím, že pokud by vedení přecházelo přes údolí, nemuselo by se v jeho trase vůbec kácet. Zásah do krajiny nebude při realizaci venkovního vedení vůbec drastický, pod vedením lze navíc zřídit lesní školky nebo plantáže vánočních stromů, což u kabelového vedení vůbec není možné," objasnil Hájek. Ten odmítá obavy některých lesníků a ochranářů přírody ze zbytečně velkého kácení lesů.

Podle Hájka musí SČE pro Šluknovsko nezbytně postavit nové vysokonapěťové vedení, když s rozvojem vybavenosti domácností a potřebami průmyslu se zdejší požadavky na dodávky elektrické energie zvýšily zhruba o třetinu. Stávající vedení 110 kV a 35 kV z České Kamenice do Varnsdorfu nestačí k přenosu potřebného množství energetického výkonu a je limitujícím faktorem rozvoje celé pohraniční oblasti Děčínska.

Odborníci z SČE navrhli dvě trasy, kudy může nové vysokonapěťové vedení vést, a v obou případech musí vedení protnout Chráněnou krajinnou oblast Lužické hory . První trasa by se dotkla intravilánu rekreační obce Kytlice, kde mají rekreační chalupy ministr zahraničních věcí Jan Kavan nebo herec Miroslav Horníček. Druhá, ekologicky šetrnější trasa má vést souběžně s dnešní mezinárodní silnicí 1/9 Svor - Studánka. "Návrhy na budování vedení vysokého napětí do Šluknovského výběžku v současnosti posuzuje ministerstvo životního prostředí a další zainteresovaní odborníci, ale energetici se zatím ke slovu nedostali," uzavřel Hájek.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist