https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/schrderova-koalice-v-ohrozeni-kvuli-jaderne-energii
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Schröderova koalice v ohrožení kvůli jaderné energii

5.7.1999 14:01 | BONN (Reuters)
Vedoucí představitelka německých Zelených varovala v pondělí 5. července kancléře Gerharda Schrödera, že by ekologisté mohli opustit vládní koalici, pokud by nebyl splněn předvolební slib ústupu od jaderné energie.
 

"To je snad nejdůležitější důvod, proč jsou Zelení v této koalice," řekla spolupředsedkyně strany Antje Radckeová.

"Jestliže bychom v tomto směru ničeho nedosáhli, museli bychom se ptát sami sebe, co vlastně chceme od této koalice," řekla Radckeová v rozhovoru pro jedny berlínské bulvární noviny.

Schröderovi sociální demokraté a politici ze strany Zelených plánují na tuto středu mimořádnou schůzku o problematice jaderné energie, poté co Zelení odmítli návrh, podle kterého by postupné odstavování jaderných elektráren trvalo 25 let.

Hrozba Radckeová, která ve straně patří k radikálnímu "fundamentalistickému" křídlu, je nejotevřenější z několika podobných komentářů. které vůdci Zelených proslovili během víkendu.

Jejich strana potřebuje zoufale získat zpět podporu voličů, kterou ztratila po vstupu do federální vlády loni v říjnu.

Zelení ztratili podporu v důsledku dojmu, že byli převálcováni mnohem větší Schröderovou SPD v řade politických sporů.

Schröder odmítá rychlé uzavření jaderných elektráren kvůli hrozbám jaderného průmyslu, který dodává asi třetinu německé spotřeby elektřiny, že bude požadovat milióny marek jako náhradu škody.

Ministr hospodářství Werner Müller, který dříve zastával řídící pozici v energetice a kterého Schröder pověřil, aby vyřešil ústup od jaderné energie, přišel minulý měsíc s plánem, podle kterého by poslední z 19ti německý reaktorů byl uzavřen v roce 2024.

Výměnou by firmy působící v jaderné energetice - Veba, RWE, Viag a Energie Baden-Württemberg upustili od právních kroků vůči vládě kvůli zavření jaderných elektráren.

Zatímco Zelení tento časový rozvrh odmítli jako příliš pomalý, čtyři hlavní provozovatelé jaderných elektráren v Německu plán odmítají, neboť by je donutil zavřít reaktory, jejich životnost by v té době ještě nevypršela.

Závazek ukončit výrobu elektrické energie z jádra způsobuje Schröderovi bolení hlavy od jeho nástupu do úřadu loni v říjnu.

Nejen že ho přivedl do konfliktu s velkým průmyslem - od kterého potřebuje, aby se účastnil jeho ambicózního plánu na vytváření pracovních míst - ale tento spor rovněž získal mezinárodní dimensi.

Letos musel ustoupit od souvisejícího slibu ukončit transporty německého jaderného odpadu do zahraničí k přepracování, poté co Francie a Velká Británie, že se postaví za své firmy, pokud tuto v důsledku zastavení transportů přijdou o lukrativní zakázky.

Spor vyvolal spekulaci, že se Schröder chystá odvolat ministra životního prostředí za stranu Zelených Jürgena Trittina, který usiluje o rychlé uzavření jaderných elektráren.

Ačkoli Trittin není oblíben všemi Zelenými, takový krok by mohl sám o sobě vést k rozpadu koalice.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist