https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/schubert-schvalenim-zakona-o-narodnich-parcich-vitezi-demagogie
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Schubert: Schválením zákona o národních parcích vítězí demagogie

2.3.2017 09:00 | MODRAVA (ČTK)
Podle Schuberta schválená novela otevírá Šumavu pro vyvolené a uzavírá rozsáhlé oblasti pro úpravu běžkařských tratí. V budoucí přírodní zóně, která má tvořit 50 procent parku, nelze vyznačovat nové turistické trasy.
Podle Schuberta schválená novela otevírá Šumavu pro vyvolené a uzavírá rozsáhlé oblasti pro úpravu běžkařských tratí. V budoucí přírodní zóně, která má tvořit 50 procent parku, nelze vyznačovat nové turistické trasy.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Pavel Hubený / NP Šumava
Novela zákona upravující pravidla fungování národních parků ve verzi, kterou dnes schválila Sněmovna, je vítězstvím lži, demagogie, partikulárních zájmů a honu na voliče nad pravdou a skutečnou ochranou přírody. ČTK to včera řekl předseda Svazu obcí Národního parku Šumava a starosta šumavské Modravy Antonín Schubert. Schválená verze zákona neotevře podle něj park pro veřejnost a ochranu přírody ještě více zpřísňuje.
 

"Novela je velmi špatnou zprávou pro turistickou veřejnost i velmi špatná zpráva pro obce. Lživým argumentem byly neexistující developerské projekty, neexistující developeři a neexistující výstavba cest," uvedl. Nic takového se podle něj neděje, ani se dít nemůže, i kdyby někdo tisíckrát chtěl. "Nic z toho, čím operovalo Hnutí Duha i ministr (životního prostředí Richard) Brabec (ANO), není pravda," uvedl.

Navzdory stanovisku prezidenta Miloše Zemana dnes Sněmovna potvrdila původní verzi novely o ochraně přírody a krajiny. Senát chtěl v předloze například změnit pasáž o účelu národních parků, zvýšit práva tamních obcí a zrušit patnáctileté moratorium na rozdělování parků do jednotlivých zón podle stupně ochrany. Zeman dnes potvrdil, že zákon o národních parcích vetuje, poslanci o něm tedy budou hlasovat ještě jednou.

"Diskuze o zákonu nebyla věcná a špinila základy demokracie, kterými jsou ty obce, jejichž starostové jsou voleni místními lidmi. Nehledejme demokratický princip ve Sněmovně, ale v nejmenší obci," uvedl Schubert.

Schválená novela otevírá podle něj Šumavu pro vyvolené a uzavírá rozsáhlé oblasti pro úpravu běžkařských tratí. V budoucí přírodní zóně, která má tvořit 50 procent parku, nelze vyznačovat nové turistické trasy.

"Ještě nikdy nebyla ochrana přírody a krajiny v Česku v tak zoufalém marasmu, v jakém se nachází za vedení ministra Brabce. Ochrana přírody musí být vyváženým vztahem mezi člověkem, který tu žije, a mezi ochranou všech chráněných druhů, které ho obklopují v přírodě," uvedl Schubert.

Ministerstvo životního prostředí však podle něj není odpovědné pouze za divočinu, ale také za politiku udržitelného rozvoje. Ministr Brabec dnes uvedl, že schválená varianta bude pro národní parky v Krkonoších, Českém Švýcarsku, Podyjí a na Šumavě znamenat stabilitu. "Pro rozvoj a ochranu přírody a taky pro obce," řekl. Každý bude vědět, co se bude minimálně v dalších 15 letech dít, varianta nejlépe vyvažuje ochranu přírody, ale i využívání území k jiným účelům, míní Brabec.

Také premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) dnes uvedl, že zákon zajistí udržitelný rozvoj. "Vychází ze slov svého poradce, který je fanatickým aktivistou. Sobotka tu nebyl a vzkázal nám, že s námi jednat nebude a že máme jednat se (Sobotkovým poradcem Vladimírem) Špidlou," uvedl. Podle Schuberta neumožňuje novela v národním parku zajistit udržitelný rozvoj, protože žádná stavba nemůže porušit primární cíl, a to je divočina. "Nemůžeme tu postavit dům, ani mateřskou školku, protože to je přeci proti divočině," řekl Schubert.

Zákonodárci si podle Schuberta neuvědomují, že se národní parky vyhlašují ve venkovských prostorech, pro které podle něj žádná vláda od roku 1990 neudělala nic. "Ale nejhůř se k němu staví vláda sociální demokracie a ANO," soudí.

Za nesmyslné považuje také argumenty, že novela pomůže turistice. "Modrava má 25 kilometrů státní hranice. Za 25 let nebyla schopna ochrana přírody povolit jednu jedinou cestu Luzenským údolím k hranici," dodal.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Václav Prokš
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist