https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/scidevnet-mexiko-povolilo-experimentalni-pestovani-gm-kukurice-a-prislibilo-ochranu-tradicnich-odrud
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

SciDev.net: Mexiko povolilo experimentální pěstování GM kukuřice a přislíbilo ochranu tradičních odrůd

22.4.2009 15:45 | PRAHA/MEXICO CITY (Ecomonitor)
Mexico City začátkem dubna oznámilo, že se zasadí o ochranu šedesáti tradičních mexických odrůd kukuřice, typických pro oblast náhorní roviny Mexické Altiplano. Napsal o tom server SciDev.Net.
 

Syrová a vařená kukuřice.
Pěstování GM kukuřice pro výzkumné účely bylo povoleno v Mexiku, ale pouze mimo její tradiční oblast v okolí hlavního města, kde chtějí chránit její původní odrůdy.
Foto: Vassia Atanassova /Wikimedia Commons

Oznámení přišlo pouze několik dní před tím, než mexická vláda prohlásila, že povolí experimentální pěstování GM kukuřice v jiných částech země.

Prvním oznámením od Marcela Ebrarda, starosty hlavního města Mexika, byla Deklarace ochrany tradičních odrůd mexické kukuřice. „Mexická náhorní rovina je jedním z center domestifikace kukuřice,“ píše se v ní. „Teotihuacanská, toltécká a mexická kultura se právě zde rozvinuly a přispěly k integraci středoamerického zemědělství.“

Kukuřice je základem výživy mexického obyvatelstva. Polovina území distriktu hlavního města je zemědělského rázu a kukuřice se zde každoročně pěstuje na třech tisících hektarech.

Deklarace mimo jiné uvádí, že bude založen vědecký program výzkumu možností zlepšení místních odrůd kukuřice. Mají prý být založeny fondy na podporu farmářů, kteří osívají semeny tradičních odrůd kukuřice, a na podporu užívání organických hnojiv a pesticidů. Nyní je v Mexico City zakázán jak nákup, tak distribuce transgenní kukuřice.

Esther Orozcová, generální ředitelka Institutu pro vědu a technologii Mexica City, uvedla, že GM modifikace jsou kontroverzní a vyvolávají rozdílé názory. Mexico City je však podle ní „hlavním městem kukuřice“ a je důležité tradiční druhy chránit: „K poznání opravdových důsledků pěstování transgenní kukuřice na biodiverzitu úrody je nezbytné výzkum zintenzivnit.“ V plánu je také vytvoření bank zárodečné plazmy, která by uchovávala vzorky kukuřičných semen, řekla dále Orozco.

„Neexistuje žádný způsob, jak kontrolovat přísun transgenní kukuřice do země, protože nadnárodní firmy jsou proti označování GM potravin," řekl zemědělský výzkumník Joaquin Ortiz. Přítomnost transgenního materiálu ale dosud v Mexico City nebyla zaznamenána.“

Deklarace přišla několik dní před tím, než mexický prezident Felipe Calderón na začátku března zrušil zákaz experimentálního pěstování transgenní kukuřice. Komerční pěstování zůstává i nadále mimo zákon.

„Experimentální osev GM kukuřicí bude schvalován případ od případu ministerstvem zemědělství (SAGARPA). Povolení bude udělováno těm společnostem, jenž podají žádost, předloží detailní technické informace a zavážou se dodržovat přísná opatření pro biobezpečnost. Nařízení uvádí, že úroda nesmí být prodána.

Experimentální osev bude možný pouze na autorizovaných místech, mimo oblast původu tradiční kukuřice, konkrétně v některých regionech na severu země, kde se komerčně pěstují odrůdy hybridní kukuřice.

Ariel Alvarez, ředitel meziresortní Komise pro biobezpečnost a geneticky modifikované organismy (CIBIOGEM), pro SciDev.Net řekl, že již obdrželi 25 žádostí k povolení osevu.

„První povolení budou schválena koncem roku 2009 ve státech severního Mexika - Sonora, Sinaloa, Tamaulipas, Chihuahua a Baja California, kde se původní kukuřice nevyskytuje,“ řekl pro SciDev.net Fabrice Salamanca, ředitel firmy AgroBIO, která reprezentuje biotechnologické společnosti.

Podle článku Artura Barba Mexico City vows to protect historic maize varieties vydaného dne 3. dubna 2009 na serveru SciDev.net.


reklama

 
Kamila Pletánková

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist