https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/science-daily-klimaticke-zmeny-poskozuji-koralove-utesy
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Science Daily: Klimatické změny poškozují korálové útesy

4.4.2008 09:33 | EDINBURGH/PRAHA (Ecomonitor)
Podle soudobých výzkumů hrají v procesu odumírání korálových útesů klíčovou roli množící se nebezpečné mikroorganismy. V důsledku globálního oteplování se totiž zvyšuje teplota moří a vzniká tak příznivé prostředí pro řadu mikroorganismů. Informoval o tom server Science Daily.
 

Dne 2. dubna se v Edinburghu konalo 162. setkání Společnosti pro obecnou mikrobiologii. Na tomto setkání vědci diskutovali o problematice odumírání korálových útesů v souvislosti s klimatickými změnami. Zvyšování teploty vody v oceánech již samo o sobě negativně ovlivňuje život korálových útesů - ty jsou totiž na změny teplot velice citlivé.

Ilustrační foto: Jan Šatoplet/Ekolist.cz
Na korálových útesech žijí bakterie, které je za normálních podmínek chrání před nebezpečnými mikroorganismy. Zvyšující se teplota tyto "přátelské" bakterie oslabuje, čímž se zároveň snižuje obranyschopnost korálů. Vyšší teploty jsou naopak příznivé pro množení bakterií a další mikroflóry, které jsou ale korálům nebezpečné. Biolog John Bythell z univerzity v Newcastlu k tomu uvedl, že množící se nebezpečné mikroorganismy stojí za mnoha případy odumírání korálových útesů. "Tyto mikroby jsou podobné těm, které žijí v lidských střevech a napomáhají trávení," dodal Bythell.

Mizení korálových útesů může mít velmi negativní dopad na komunity rozvojových států, které jsou přímo závislé na příjmech plynoucích z rybolovu a turismu. Kromě toho poskytují korálové útesy ochranu pobřežním oblastem a zabraňují půdní erozi těchto lokalit. Jejich existence proto neovlivňuje pouze život v oceánech, ale má dopad i na život lidí v daných oblastech.

Podle Johna Bythella je nezbytné lépe popsat procesy a mechanismy, k nimž v souvislosti s globálním oteplováním a odumíráním korálových útesů dochází. Za velmi důležité považuje zkoumání slizu produkovaného korály, který slouží k jejich ochraně a je jakousi prevencí proti nemocem. Do jisté míry se podle Bythella dá odumírání útesů předejít i lokálními změnami - je třeba snížit znečišťování prostředí a erozi půdy či zamezit škodlivým praktikám užívaným v zemědělství. "Pokud chceme v budoucnu chránit a konzervovat korálové útesy, musíme začít jednat již nyní," tvrdí. Možné řešení pak vidí ve využití molekulárních mikrobiálních technik.

Podle článku na serveru Sciencedaily.com z 1. 4. 2008.


reklama

 
Martina Kollerová

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist