https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/science-daily-slanost-more-souvisi-se-zmenami-klimatu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Science Daily: Slanost moře souvisí se změnami klimatu

28.5.2009 07:33 | PRAHA/LONDÝN (Ecomonitor)
Z nového výzkumu, který přichází ze Spojeného království, vyplývá, že množství soli v mořské vodě se mění v přímé reakci na člověkem způsobené změny klimatu, píše server Science Daily.
 

Společně s kolegy shromáždil data za posledních padesát let Peter Stott, vedoucí sledování klimatu na Met Office (meteorologickém ústavu) v anglickém Exeteru. Výzkum se zaměřil na to, zda by lidmi vyvolané změny klimatu mohly být zodpovědné za zvýšení slanosti, která byla zaznamenána v subtropických oblastech Atlantského oceánu, v zeměpisných šířkách bezprostředně severně a jižně od tropů.

Scott porovnával údaje s klimatickým modelem, který odpovídá přirozeně se vyskytujícím variacím slaností v oceánu. Podle jeho zkoumání se zdá, že člověkem způsobené globální oteplování je zodpovědné za větší koncentraci soli v části severního Atlantského oceánu. Model z uvažování vyjmul přírodní zdroje oteplování, jakými jsou oxid uhličitý uvolněný ze sopek nebo zvýšení slunečního záření.

Stupně slanosti jsou důležité ze dvou důvodů. Za prvé, v závislosti na teplotě přímo ovlivňují hustotu mořské vody (slaná voda je hustší než sladká), tedy i pohyb mořských proudů od tropů k pólům. Tyto proudy přenášejí teplo v oceánech a tím regulují světové klima. Za druhé, slanost mořského povrchu je úzce spjata s celkovým koloběhem vody a s tím, jak sladká voda opouští oceány a opět do nich vstupuje prostřednictvím odpařování a srážek. Měření slanosti je jedna z metod, kterou lze zkoumat koloběh vody do větších detailů.

Podle článku Sea Salt Holds Clues To Climate Change vydaného 7. 5. 2009 na Science Daily.


reklama

 
Dominika Patrovská

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist