https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/sciencedaily-britsti-vedci-predpokladaji-ze-ropny-zlom-nastane-do-20-let
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

ScienceDaily: Britští vědci předpokládají, že ropný zlom nastane do 20 let

13.10.2009 10:15 | PRAHA/ROCKVILLE (Ecomonitor)
Nová zpráva, kterou zveřejnilo Britské výzkumné středisko pro energii (UKERC), tvrdí, že konvenční produkce ropy dosáhne svého vrcholu pravděpodobně před rokem 2030. Je ale možné, že ropný zlom nastane ještě dříve, a to před rokem 2020. Informace přinesl server ScienceDaily.
 

Ropná plošina v Mexickém zálivu.
Ropná plošina v Mexickém zálivu.
Foto: Chad Teer/Wikimedia Commons

Podle zprávy bude čím dál těžší zdroje ropy najít i vytěžit. Objevení nových nalezišť, jakým je například nedávno prezentované ložisko v Mexickém zálivu, může zlom posunout pouze v řádu několika dnů nebo týdnů. Pokud by se měla celosvětová produkce udržet na dnešní úrovni, bylo by třeba najít každé tři roky zásoby odpovídající těm v Saúdské Arábii, představuje výsledky studie server ScienceDaily.

"Podle našeho názoru jsou prognózy, které očekávají výrazný zlom v produkci ropy až po roce 2030, příliš optimistické až nepravděpodobné. A vzhledem k celosvětové závislosti na této surovině a době potřebné k rozvoji alternativ, není rok 2030 daleko," říká Steve Sorrell, hlavní autor zprávy a vedoucí vědecký pracovník UKERC.

Zpráva pracuje s těmi optimističtějšími odhady velikosti ropných zdrojů, ale zároveň konstatuje, že jejich značné množství se vyskytuje v menších a méně přístupných ložiscích, která mohou být těžena jen pomalu a s vysokými náklady. Studie rovněž upozorňuje na zrychlující se pokles těžby na stávajících nalezištích.

Steve Sorrell si uvědomuje, že přesnost předpovědi je omezená. Vstupní údaje jsou nespolehlivé a existuje několik různých faktorů, jež je nutné vzít v úvahu. Možné dopady nedostatku ropy budou také velmi záviset na reakci vlád a na rozsahu investic do nových energetických technologií. Lze očekávat, že zlom bude mít podobu spíše nenápadného přechodu než náhlého prudkého propadu.

Podle článku 'Significant Risk' Of Oil Production Peaking In Ten Years, Report Finds vydaného dne 8. října 2009.

Úplný text zprávy v angličtině na http://www.ukerc.ac.uk/support/Global%20Oil%20Depletion


reklama

 
Zdeňka Vítková

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist