https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/sciencedaily-proc-v-evrope-nejsou-zadne-hyeny
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

ScienceDaily: Proč v Evropě nejsou žádné hyeny?

4.10.2010 18:55 | PRAHA/ROCKVILLE (Ecomonitor)
Hyena skvrnitá (Crocuta crocuta) na území Tanzánie.
Hyena skvrnitá (Crocuta crocuta) na území Tanzánie.
Foto | Gastrocycle / Wikimedia Commons
Klimatické změny nebyly tou jedinou příčinou, která stojí za vymizením hyeny skvrnité na území Evropy v období pleistocénu. Alespoň to tvrdí studie Národního muzea přírodních věd (CSIC), jejíž závěry uveřejnil server ScienceDaily. Změna teplotních podmínek a stavu klimatu se na zmizení hyen ze starého světa sice podepsala, podstatné bylo ale i synergické působení dvou dalších faktorů – příchodu člověka a úbytek velkých býložravců.
 

Tým badatelů z CSIC modeloval jednotlivé scénáře a odhadoval podle výskytu klimatických zón v pleistocenní Evropě místa vhodná k trvalému osídlení hyenami. Ukázalo se, že teplotní výkyvy mohly omezit areál rozšíření, ale v zásadě by neměly ovlivnit absolutní přítomnost druhu. Studie dále zkoumala, za jakých příčin se tento druh přesunul na území dnešní subsaharské Afriky, když byl dříve schopen osídlit prakticky celé území Eurasie.

Hyeny začaly mizet z území dnešní Evropy před 21 000 lety, v době maximálního zalednění. Sara Varela, hlavní autorka studie, shrnuje své zjištění: „Klimatické podmínky byly v tomto glaciálu pro mrchožravé psovité šelmy opravdu extrémní. Změny teploty zajisté působily nepřímo na úbytek hyen skvrnitých, ale nebyly tou jedinou, rozhodující příčinou jejich vymizení.“ Drastické změny počasí totiž doplnil i příchod a expanze jiného druhu, Homo sapiens sapiens, a s tím související pokles výskytu druhů velkých stádovitých býložravců.

Podle článku „Why Are There No Hyenas in Europe?“ uveřejněném na serveru ScienceDaily dne 23. 9. 2010.


reklama

 
Radomír Dohnal

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist