https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/sciencedaily-rostliny-obrnene-proti-patogenum
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

ScienceDaily: Rostliny obrněné proti patogenům

17.9.2010 16:54 | HODONÍN/OXFORD (Ecomonitor)
Penízek modravý, drobná rostlinka z čeledi brukvovitých, hromadí ve svých listech těžké kovy obsažené v půdě. Proč tomu tak je, se podařilo zjistit teprve nedávno vědcům z oxfordské univerzity. Jedovaté těžké kovy se v listech akumulují jako obrana před bakteriálními infekcemi, píše ScienceDaily .
 

Penízek modravý je druh poměrně hojný na ruderálních stanovištích po celé Evropě. Často se vyskytuje právě v oblastech s vysokou koncentrací těžkých kovů v půdě, jako například na výsypkách dolů. Akumulace niklu, zinku a kadmia, které absorbuje do svých listů, vytváří jakési „brnění“ proti útoku bakterií Pseudomonas syringae pv. maculicola.

„Odhalili jsme přímou souvislost mezi obsahem těžkých kovů v těle rostliny a odolností vůči bakteriální infekci,“ řekla ScienceDaily Gail Prestonová z katedry botaniky na Oxfordské univerzitě. „Dříve bylo obtížné vysvětlit, proč rostliny z tohoto rodu hromadí tak vysoké koncentrace potenciálně nebezpečných kovů,“ doplňuje Andrew Smith, spoluautor studie. „Jak se ale ukazuje, rostliny těží ze zvýšené ochrany vůči nepřátelům, ať už býložravcům nebo patogenům.“

Bez zajímavosti není ani informace, že například bakterie vyskytující se na hostitelské rostlině v bývalém zinkovém dole ve Walesu měly mnohem vyšší toleranci vůči těžkým kovům než na běžných půdách. To naznačuje, že i v tak nepříznivém prostředí dochází k vytváření lokálních adaptací. „Odolnost těžkým kovům může být součástí evolučních závodů ve zbrojení mezi rostlinami a mikroorganismy, které se je snaží kolonizovat,“ uzavírá Prestonová.

Podle zprávy „Wildflower ‘armors’ Itself Against Disease“ uveřejněné 14. 9. 2010 na serveru ScienceDaily.


reklama

 
Radomír Dohnal

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist